Държавата ще отпусне средства, с които общината да купи къщата на поета Пейо Яворов в София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като се разбра, че сградата, която е музей, е обявена за продажба на търг от частен съдебен изпълнител. Макар къщата да е паметник на културата, в момента тя е частна собственост. 

Фандъкова уточни, че в момента юристи и финансисти на общината и на Министерството на културата проверяват различни процедури, за да може покупката да е законосъобразна и максимално изгодна за общината и държавата. Тя очаква още утре на бюрото си различни варианти, които ще предложат експертите, за да може процедурата да започне максимално бързо. По думите й ще са необходими допълнителни средства, тъй като сградата има нужда от ремонт. 

"Къщата е защитена. Тя е паметник на културата и никой нищо не може да прави там. За мен е важно там да има музей и тя да стане място за среща на поети и различни дебати. Ще направя всичко възможно това да се случи", подчерта Фандъкова.

Къщата става музей през 1963 г. В този дом на столичната улица " Г.С. Раковски" Яворов и Лора Каравелова са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва и ослепява.

През 2015 г. я придобива Васил Панчев. Оказва се обаче, че я наследява със задължения, защото имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици.

"Ние нямахме представа, че има задължения по имота. Ние останахме с впечатлението, че имотът е изплатен напълно. В последвие се оказа, че не сме знаели всичко по отношение на този кредит", заяви Панчев, който е управител на фирмата-собственик.

Заради необлсужване на кредита са се натрупали лихви и така се е стигнало до намесата на частен съдебен изпълнител.

По повод делата за собствеността на парка "Врана" столичният кмет заяви, че общината ще поиска от държавата да й прехвърли управлението на царската градина по подобие на Борисовата градина и тя ще продължи да е отворена за граждани.