Лек земен трус с магнитуд 2.2 по скалата на Рихтер е регистриран в близост до Сунгурларе, област Бургас, в 11.46 часа днес, 16 февруари, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Епицентърът бил на 16 км североизточно от Сунгурларе и на 290 км от София. 

Сутринта бяха регистрирани други две слаби земетресения на територията на страната. Едното в района на Тополовград, област Хасково, в 7:57 часа със сила 3,2 бала по скалата на Рихтер и с дълбочина 15,5 км, а 50 минути по-рано - 2,8 по Рихтер и дълбочина 9 км бе регистрирано на 17 км от Раднево, област Стара Загора.

Поредица от трусове през нощта и рано сутринта имаше и в Румъния, край град Търгу Жиу, който се намира на около 260 км от София. Силата им е между 3,4 и 4 по Рихтер.

А в Хърватия преди обед силен земен трус - между 4,8 (според хърватската Сеизмологична служба) и 5.3 (според Европейския сеизмологичен център) по Рихтер с епицентър град Крък разлюля цялото хърватско крайбрежие, последван от по-лек трус с магнитуд 2. Официални данни за щети няма, но в социалните медии се появиха съобщения на свидетели за напукани сгради.