Трайчо Трайков, чрез адвоката си, е подал искане в КПКОМПИ за удължаване на срока за подаване на декларация, с която да докаже произхода на 2,4 млн. лв. , съобщи той пред "24 часа". Антикорупционната комисия поиска, а Софийският градски съд разреши запор на имущество и сметки на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма, заради несъответствие, според тях, между доходите и имуществото му, в размер на тази сума.

Крайният срок Трайков да докаже произхода на тези пари бе днес. Бившият министър каза, че от днес разполага с документите на КПКОМПИ и му трябва време, за да разбере каква част от средствата му имат неясен за комисията произход.

"Когато ме поканиха в Благоевград ми взеха телефона, не ми разрешиха да правя копия, защото документите били класифицирана информация. Сега са декласифицирани и от днес мога да разполагам с тях", каза той.

Знам откъде са ми средствата, но не зная за каква част от тях те не могат да разберат произхода им и за какво трябва да представя документи.

Трайков обясни, че не се е занимавал с обществени поръчки, не е купувал тецове, не е приватизирал. Доходите му са от опита, знанията му и финансовите рискове, които е поемал, каза още той.