Един от най-важните инфраструктурни проекти на Балканите, за чието изграждане доскоро се говореше в необозримо бъдеще време, се превърна във важен обект на проучване от средношколци от македонския град Струмица.

Те писаха есета за Коридор номер 8, четоха литература по темата и вече я познават дори повече от някои политици и икономисти, каза за Дир.бг председателят на журито доц. Ана Кочева.

Най-добрите ще бъдат отличени на 23 февруари от д-р Милен Врабевски, основател и председател на фондация "Българска памет".

Коридор №8 е един от десетте паневропейски транспортни коридори и един от общо четирите, минаващи през България.

Коридор №8 най-краткият път от Черно море до Адриатическото крайбрежие на Южна Италия, с дължина 926 км: от Бургас, през Македония до албанското пристанище Дуръс. Коридорът е известен като европейската част на „Пътя на коприната“. По този път, свързващ Рим с Близкия Изток, Свети Петър е пренесъл християнството в Европа.

Коридорът ще свърже България, Македония и Албания и е от първостепенна важност за икономиките и на трите страни. Той е интермодален и включва пристанищата, пътищата, железните пътища, летищата, комбинираните и интермодалните транспортни инфраструктури - помощни съоръжения, необходими за управление на трафика по маршрута.

Средношколците от Струмица са описали предимствата на коридор 8, сред които открояват международно сътрудничество между Македония, Албания и България, развитието на туристическата им сфера, повишаването на заетостта, стимулирането на предприемачите. Те обаче са усетили по младежки вярно, че Коридорът ще даде тласък и на контактите, приятелствата, любовта, на обмена на култури, истории и обичаи, разказва доц. Ана Кочева.

Младите разбират, че разделенията, нетолерантността, непознаването помежду ни най-често са резултат от липсата на достатъчно контакти.

"Това, което не знаем, създава несигурност и страх. Можем да четем един за друг, да гледаме филми за живота на нашите съседи, да се свързваме чрез случайни проекти. Но има още един красив начин. Той начин определено е Коридор № 8, чрез който с подобряване на транспортната инфраструктура ще се увеличат възможностите за комуникация, а с това всички хора от този регион ще се сближите, запознаем и ще си ги доближи помежду различията в културата, обичаите, вярванията“, пише в едно от есетата.

Прочитът е икономически, политически, човешки. Разбрали са го дори децата. Политиците трябва да побързат, за да ги настигнат.

Есетата ще бъдат представени и наградени на 23 февруари от 9,30 часа в зала „Панорама“ на хотел „Феста“ в София. Събитието се организира от фондация "Българска памет". Това е единствената фондация, която подпомага подобни инициативи и на практика е иззела функциите на държавата, особено по отношение на вниманието към българите от историческата диаспора.

В Струмица Борисов обеща магистрала до Петрич >>