В селата Глогово и Градежница положението е трагично. Трябва да осигурим достъп до 3 от махалите в село Глогово, които са откъснати. Това каза пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

Изказването си той направи във връзка с бедственото положение в община Тетевен, предизвикано от обилните дъждове в последните дни.

Отивам в Тетевен, ситуацията е тежка. Бедственото положение продължава, заяви министърът.

Вчера областният управител на Ловеч Георги Терзийски поясни, че три махали в Глогово остават откъснати. В едната е разрушен мост и част от пътя, в другите са разрушени най-малко две мостови съоръжения. Той успокои, че е осигурена е храна на хората. Изграден е дървен пешеходен мост до едната махала, за да може да се преминава пеша.

"Максимално бързо трябва да се осигури инфраструктура. Публичната инфраструктура още е залята", обясни днес министър Нанков.

Той не се зае да пресмята щетите от бедствието в района с аргумента: "Нека първо да предотвратим причината и последствията и тогава ще остойностяваме щетите, които ще бъдат възстановени от бюджета. Ще бъдат остойностени в рамките на няколко дни и платени от бюджета".

Голяма част от засегнатата инфраструктура е общинска, но държавата няма да остави общината в положение на "свободно падане", изтъкна Нанков. Ще помогнем, ще осигурим ресурс, отбеляза той.

Снимка: Нели Тодорова, bTV

Николай Нанков каза, че има проблеми и по поречието на река Черни Вит, подкопан е пътят, който е ремонтиран основно през 2011 г. Кризисна ситуация - за съжаление 99 литра за по-малко от четири часа, има и жертва, коментира той.

Снимка: Нели Тодорова, bTV

Причина за кризисната ситуация са проливните дъждове, заключи Нанков.

В същото време в Тетевенско отново заваля. Местните хора се притесняват домовете им да не се наводнят за пореден път.