Утре на сградата на общината в Цариброд ще бъде поставена нова официална табела. На нея на сръбски език ще бъде изписано "ОПШТИНА ДИМИТРОВГРАД", а на български език "ОБЩИНА ЦАРИБРОД". Двете наименования ще имат еднаква сила на официална употреба. Радостен съм, че за първи път от 1951 г. насам, на обществени сгради, пътни знаци и документи вече официално ще се използва и името "Цариброд".

Това написа в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Постигнахме този исторически пробив след редица продължителни усилия. Намерена бе и законовата форма, вече всеки спокойно и законно да използва историческото име, написа още Борисов и честити "на всички българи от двете страни на границата, че отново ще наричаме това прекрасно място "Цариброд"".

Как ще се случи "преименуването"

Преди няколко дни МВнР съобщи, че "Община Цариброд и Министерството на държавната администрация и местното самоуправление на Република Сърбия организират кръгла маса "Употреба на традиционните названия и вписване в Гражданските регистри на числящите се към националните малцинства".

Форумът ще е на 16 февруари 2019 г., събота, в 10.00 ч. местно време (11.00 ч. българско време) в Спортната зала на град Цариброд (Димитровград).

В хода на дискусията ще бъдат обсъдени измененията на Закона за Гражданските регистри, които дават възможност да се впишат имената и националната принадлежност на числящите се към националните малцинства, се казва в съобщението.

След приключването на кръглата маса (около 14.00 часа) тържествено ще бъде поставена нова табела на сградата на община Цариброд и с традиционното название на общината на български език, заключи МВнР.

Сръбският президент Александър Вучич награди днес в Белград премиера Бойко Борисов с най-високото държавно отличие на Сърбия "Орден на Република Сърбия". "Позволете ми да приема тази награда от името на всички българи, които положиха огромни усилия по време на Българското председателство - на всички, които вярваме, че Сърбия е неразделна част от Европа, че в най-скоро време ще бъде член на Европейския съюз", заяви по време на церемонията (на снимката) министър-председателят.