Всички системи на Агенция "Митници" вече работят в обичаен режим и обработката на товарни превозни средства се извършва автоматизирано, съобщиха от Агенция "Митници".

Тази сутрин товарните автомобили на всички ГКПП на страната се обработваха по аварийна процедура след като токов удар в 01.00 часа  в Централното митническо управление причини спиране на системите на Агенция "Митници". 

"В резултат на токов удар има проблем в поддръжката на сървърите. Проблемът е в сървърното помещение на столицата и информационните системи не работят. В резултат на това сме преминали на авариен режим. Нашите експерти работят на място и ще го отстранят през следващите няколко часа", обясни по-рано директорът на Агенция "Митници" Георги Костов, цитиран от "Фокус.

Леките автомобили не бяха засегнати от проблема в системите и тяхното преминаване през граничните пунктове не беше затруднено.

Над 6 километра обаче бе опашката от товарни автомобили на ГКПП "Кулата"."Информационните системи на Агенция "Митници" работят по аварийна процедура и обработката на документите се извършва ръчно, но ритмично, обясни пред БТА Лора Любенова, говорител на ГД "Гранична полиция".

В последните години не е имало подобен срив. Преди време се е сринар компютърната система на гранична полиция, уточниха от пресцентъра на митниците.