Тези предложения направи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев като препоръчителна мярка за справяне с проблема с високите сметки за ток, цитиран от БТА и "Фокус".

С „умни” електромери няма да има инкасатори, които да минат на всеки 30, 35 или дори 40 дни, а точно на 30-ия ден, в точен час, електромерът ще изпрати отчетените данни за изразходвана електроенергия, обясни Добрев и добави, че така няма да има съмнение, че инкасаторът е видял една цифра, а е записал друга.

"От 2007 г. насам на практика всяко домакинство може на хартия да избере доставчика си на електроенергия и е позволено това да не е нито едно от трите ЕРП-та в страната. Проблемът е, че няма търговец, който да предложи такава услуга, защото му трябват средства за каси, заплати на инкасатори и т.н. Когато обаче имаме един „умен” електромер, няма нужда от такива инкасатори и каси", отбеляза министърът.

Ако държавният регулатор приеме подменянето на електромерите, ще трябва да задължи самите електроразпределителни дружества да подменят сегашните електромери и това ще е за тяхна сметка, посочи още той.

За предплатената услуга Добрев даде пример с мобилните оператори, но уточни, че "при тях тя е много по-скъпа, докато при електроразпределителните дружества ще е на цена като за обикновена доставка на енергия". Тази услуга е изключително подходяща за вилни зони, посочи Добрев. Собствениците на вили, които не ги ползват целогодишно, могат да си купят ваучер за електроенергия за 100 лв. например, след което да наберат цифрите на ваучера на електромера си и той да се зареди със съответното количество електроенергия, обясни
министърът.
За да се случи това обаче, домакинството трябва да е снабдено със специален електромер.

Стойността на един "умен" електромер
е около 30 лв., а на такъв електромер, който може да работи с предплатен ваучер - около 30 евро, посочи Добрев и каза, че това няма да бъде толкова голяма инвестиция за ЕРП-тата. Той добави, че има българска фирма, която произвежда подобни уреди. Подмяната не може да стане наведнъж, само в региона, обслужван от ЧЕЗ електромерите са
около 2 млн., каза Добрев. По думите му трябва да се започне с
подмяната на уредите от квартали, които нямат друг вариант за отопление освен ток и съответно имат висока консумация и високи сметки.
С между 5 и 7 процента спадат загубите, когато се въведе "умна мрежа".

Проверките на електромерите

По-рано Добрев се включи в проверка на електромер от инспектори от Българския институт по метрология, Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и ЧЕЗ по жалба на тричленно семейство в кв. "Люлин", предаде „Фокус”.
От днес започват масови проверки на електромерите в София и други градове заради жалбите за високи сметки за ток.

Електромерите в София ще бъдат тествани в продължение на 24 часа и ще се отчете не само дали са изправни, но и дали в последните месеци са работели коректно. Добрев каза, че на случаен принцип ще бъдат проверени още десетки електромери на граждани, подали жалби в ЧЕЗ.
По думите на министъра обаче в голяма част от случаите ще се окаже, че проблемът с високите сметки не е в електромера.

Протестите продължават


Междувременно десетки граждани излязоха и днес на протест пред сградата на ДКЕВР, предаде БГНЕС. Недоволните хора хвърляха домати по чучело с образите на Симеон Дянков и Делян Добрев, държащо табелка с надпис "Слуга на монополите". Сред издигнатите днес лозунги имаше и обръщение към премиера: "Бойко, ако ЧЕЗ не изЧЕЗне от България, изЧЕЗваш ти".

Коректно отчитане в 30-дневен срок за сметките за ток и по-бързо разглеждане на жалбите на клиентите - това са промените, които могат да направят от ДКЕВР, за да облекчат проблемите на потребителите, стана ясно по-рано от и.д. председател на комисията Андон Роков.

Анкета: Бихте ли участвали в протестите срещу монополистите?