Добрев предложи ”умни” електромери и предплатен ток

В най-скоро време в България трябва да започне подмяната на обикновените електромери с т.нар „умни” електромери, които изпращат отчетените данни дистанционно чрез модем. Да се използва предплатена услуга за използване на електроенергия.

Обратно в новината

Коментари - Добрев предложи ”умни” електромери и предплатен ток | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега от НЕК ни готвят новата си изненада - да подменят поетапно всички сегашни електромери с "умни" електромери, което ще рече - електромер с дистанционно отчитане, чрез монтиран в електромера GSM, чрез който от доставчика(CEZ, EVN или Energo-pro) директно от седалището си в сътветния град ще отчитат изразходената електроенергия. До тук нищо притеснително, но такива електромери има вече монтирани в частни и държавни предприятия, където съответните юридически потребители са засичали завишаване на сметките! И... познайте как се случва това - ами много просто, чрез компютърна програма влизат в съответния електромер, чрез GSM-връзка и освен да отчетат изразходената енергия, могат да си сложат колкото си искат по-вече киловати, с други думи - да ни манипулират както си искат! Какво е мнението ви за новата измама?

Не ни трябват умни електромери, а умни цигани, които да работят и да си плащат тока, защото загубите 90%, които плащаме са от не платени сметки на не работещи цигани. Нито едно ЕРП не смее да спре тока, защото ще му отнемат лиценза (по договор), а загубите се плащат от изрядните платци. До кога ще носим на гърба си неуките мързеливци?

Тоя мушморок да иде да си търси дипломата, а не да ни занимава с безумията си!

Ще бъдем обект на експерименти до тогава докато се държим като опитни животинки! Сега виждам, че хората все по-малко искат да са такива и се съпротивляват, а това е добре. Има шанс... народът ще узрее, но бавно! До тогава може и да не сме живи да се порадваме...

Абе дечко, поне да си малко технически грамотен бяма да говориш глупости. ЕРП крадат чрез новите елктромери, не случайно изхвърлиха механичните елктромери. При дистанционният елктромер ще те крадат директно от офисите на ЕРП с един удар на клавиша!

Купуваме зряла енергия на нормални цени, вкарваме я в черна кутия, изкарваме я от кутията и я продаваме като зелена енергия на по-висока цена. В кутията има разклонител двойка. От ляво влиза зрелия ток, а от дясно излиза зеления вече по-скъп. Успех!

Поредната кукла на конци без мнение е тоя министър !!!

No passaran, mutros Grobaros! Нема да мине , мутри гробарски! Досега поне НИЕ МРАВКИТЕ плащахме след като сте доставили енергията! Вие искате да на_бете и дявола! Клиентите да ви плащат в аванс, а вие нищо да не правите. И висичко да се качи презмодеми, да да минава пре другите мутренски монополи - мобилните оператори, които са следващят обект на ГНЕВА НА МРАВКИТЕ!

ЕЙЙЙ ГОВНО, У ВАС ЩЕ СИ СЛОЖИШ ПРЕДПЛАТЕН ЕЛЕКТРОМЕР! Моите деца няма да седят на студено, ЧЕ ЩЕ ВИ Е-- ---КИТЕ ГЕРБЕРСКИ ПОРЕД НА НОМЕРАТА С МАНЛИХЕРАТА!

на кой да вЕрваме, на царя ли? Или на Доганя? На Станишката може би?

Най-доброто за Делян добрев е да си купи един такъв електромер, да си го окачи на главата и тогава вече ще по-умен защото ще има умен електромер. а може би ще е добре да си нахлузи и една тенджера "TEFAL". Защо ли? Защото "TEFAL" мисли за всичко. Ето това му трябва на министърчето.

Всяка година все по-умни електромери и топломери, и всякакви мери! И все по-глупави потребители!

Не умни електромери да слагаме ,а тъпите министри дето на две магарета една купа сено не могат да разделят да се махат,барабар с техния Буда!

слез от метлата и ми кажи: Всичко свързано в мрежа - автоматични електромери с автоматично отчитане итн. може ли да се манипулира по електронен път ?? И кой би го направил - Електрификацията работеща с този софтуер или потребителят, на който е забранен достъп до тази мрежа (той е крадец !!!) ???? И ако Електрификацията може да получава автоматичен електронен сигнал от електромера, колко му е и тя да изпрати обратен и да го м анипулира ???

Да ви кажа, БГ-братчеди, напразно се пените. Вий сте си ги избрали тез неумни електромери да ви управляват, и те яко си вършат работата. Начисляват всичко, дето може да се начисли, сетне го умножават с некъв си таен куефисиент, прекарват го през банките, че да могат още един данък да му праснат, и след това го изкарват на един пре-дълъг касов фишек. Завиват го на масур и познайте къде го напъхват. А серсемите плащате. Ама ний, по-мургавите БУДА европоиди, не даваме пари за нещо, дето не го знаем какво е. Това само вий, преумните бегета на изток от Банкя, го правите. Щот сте в безсъзнание от времето на последния БГ цар от последното БГ царство (Второто, ръйш, кога Търново е бил на баша, не миризливия бардак София). Затова сега се напъвате да си търсите цар мутрант от района между Софето и Драгоман. Ама няма да я бъде.

Вие ни ги избрахте, вие. И през юли 1 млион бюлетинки пак ще пуснете за тях. То на референдума се видя вез вас какво е.

Цената на тока няма да спадне от "умни електромери", а от преоценка на т.н. "МИКС", та да не става на "МАКС". Тъкмо и да разберем, дали има по-умни от електромерите.:)

Бре братчеди от гламавий БГ електРорат, съвземете се! Недейте да искате ний да плащаме некви Ел Сметки, щот ако стане туй природно чудо, ний да плащаме консумативите, от вас ще сбират основния данък и секвите лихви. А връз банкщовите лихви и печалби вече се туря данък, ръйш. Цункайте отзад Симето Дянкофф! Иде време не само за Мъгливия Остров да си мечтаете насън. Вас няма да ви искат даже и в балканския зоопарк.

Министър Добрев може да се прави на технократ и велик новатор, но да не забравя, че когато сметка от 100 лева ток срива хорицата, то плащане за нови електромери може стане само от неговите лични сметки и на тези, които им позволяваше досега да получават пари, за присъствие на работа.

Отдавна си мислех,че тоя е умен почти колкото електромер.

Това недоразумение по-добре да млъкне.Нищо умно няма да каже.Ще слага умни електрометир!!Луд!Не са проблема електромерите!Когато в ценообразуването влизат един куп ненужни и не ясни неща и никой нищо не може да им каже???И най-умния електромер няма да свърши работа?!!!!И предплатена услуга??Хората текущите сметки едва си плащат та авансово ще предплащат ел. енергия???БОЖЕЕЕЕЕ,БИСЕР СЛЕД БИСЕР!Свършиха ли умните хора в тази държава??

Тези електромери в много страни работят от десетилетия.А за предплатения ток- къде си виждал заем без лихва.Ще ми дадат ли лихва за кредита.Аз утре може да умра.Ще върнат ли парите ,които няма да ползвам.

Като си купуваш ваучер за телефона искаш ли лихва? А ще искаш ли обезщетение за билетчето за градски транспорт ако се гътнеш преди да си се качил на рейса?

Абе чудя се, електромерите добре - ще са умни. Ама дали и министъра на икономиката и енергетиката ще поумнее, според мене НЕ.

Па и друго, сеньоре Ел министро: като е толкоз лесно да се ползват умни уреди (та чак и се произвеждали в БГ), що да не се турят таквиз първо у парламента, че да оправят всичките шибани закони и наредби. А после умни инкасатори да бъдат турени и у кабинета, че да изпълняват законите в полза на гламавия електРорат.

Па и друго, шефе: като е толкоз лесно да се ползват умни уреди (та чак и се произвеждали в БГ), що да не се турят таквиз първо у парламента, че да оправят всичките шибани закони и наредби. А после умните инкасатори да бъдат турени и у кабинета, че да изпълняват законите в полза на гламавия електРорат.

Не може, началство, да става каквото и да било с предплащане, понеже на хилядите незнайни глупита с набучени електромери им се СЛЕДплаща, ако въобще някой вземе да им плаща за труд, за стаж и пр.

Това с претплатения ток е пак взимане на пари предварително може и да ползваш може и да не ползваш .Пак рекет .

Умни електромери!Дрън,дрън! Вие евреите и масоните искате само да крадете.Това е! Следващият министър може би ще бъде идиот,а не полуидиот.

а пък аз глупака предлагам по умни министри

Абе направо да ни забодат по една антена в задника, и да се свърши...

Ей, няма празно при тия политици! Във всяка ситуация, във всеки протест ще намерят нещо, с което пак да си напълнят гушите!

Кой каквото държи, в зад....а му да влезе!

Завишаването беше нарочно, за да се съберат пари за новите електромери. Същото се случи и в Испания. Нищо ново под слънцето.

като започнат да ни предплащат заплатите и пенсиите, тогава и ние ще предплащаме тока. това е си е кредитиране без лихви на бедните енергоразпределителни дружества.

момче,оправи си бакиите в двора,не мисли как да ни одираш последните кожи,вземете се ръце и работете,затова сте там на високи заплати,не да нехаете икак да угаждате на монополите-обирачи,да плащаме пенсиите на богатите чужданци,стига ламтеж и корупция

Някога електромерите бяха още по-прости, изглежда енергетиците бяха по-умни -нещата вървяха. Или - както каза премиерът - вие сте прости и аз съм прост - ще се разберем. Излиза - сега енергетиците са много УМНИ - и за да се разберат с елктромерите - трябва много умни електромери. А министри - направо от студентската скамейка - най-умното решение ли е?

почва да ми лази по нервите пак. Направо ми иде да пийна 6-7 ракии и... на телефона...:))) Да видим как ще се справят патрулките...:) Смях!

Предложи "умни" електромери и тръгна лично да ги проверява. Сещам се за още един "умен" електромер-Гошо Тъпото. Ама дали ще го вземат за такъв "умен" електромер с това име.

Ех, Добрев... Изглеждаше до скоро не чак толкова глупав. Ама и ти започна да запълваш дупките на потъващата лодка с глупави измишльотини - студени дни, празници, отпуски на инкасатори... Сега пък "умни" електромери. Когато управляващите започнат да правят народа на сборище глупаци, значи дните им са свършили. Така е.

А таксиметрова ПОМПИЧКА ще може ли да се използува?

Добри хакери ще решават въпроса!

ДОБРЕВ ТИ СПИШ ИЛИ МИСЛИШ? ИСКАШ ДА ПОЗВОЛИШ МОНОПОЛИСТИТЕ ДА НИ МАНИПУЛИРАТ ОЩЕ ПО-МАЩАБНО И ОЩЕ ПО ГЛОБАЛНО. ТЕ КРАДАТ ОТ ХОРАТА. НИЕ ИСКАМЕ ДА ГИ ОГРАНИЧИТЕ ИЛИ ДА ГИ НАЦИОНАЛИЗИРАТЕ НЕ ДА ГИ НАГУШИТЕ!

За съжаление от всичко, което гледах по новини и разни сутрешни блокове, министърът се държи така, все едно си получава заплатата от МОНОПОЛИТЕ, а не от данъците ни. Нагъл и самонадеян, с диплома от арт-колеж с дистанционно обучение. Тогава какво искаме, та той е поредната Калинка. Боже, това прекрасно име как го опорочиха тия.

А бе този инкасатор ли ще става?Защо той се обяснява,а не фирмите разпространители?Този наш министър ли е или на фирмите?

Г-н министър,вечерта след първите бунтове ти се яви пред медиите като АДВОКАТ на чорбаджиите от енергото.Тези номера с проверката на електромерите не минават вече и пред малоумният български народ.

Част 21: Статични електромери за активна енергия (класове 1 и 2) (IEC 62053-21:2003) )При електрониката отчетните данни трябва да се запазват в енерго-независима памет (подобно на популярните USB флаш-памети ), като вътрешен часовник може да ги отчита на предварително определена дата (в 0 часа на 1 число) и да ги прехвърля в клетка- регистър от паметта. Тогава естествено могат да се запаметяват и няколко отчета -за няколко месеца, или дори за последователните отчитания на три години. (Сравни и произвеждания от УНИКОМ- модел Битов еднофазен IEC електромер EM-1021 Интелигентен електронен измерител с вграден контактор за изключване на товара и информационен дисплей за приложение при еднофазни консуматори Работи самостоятелно и комуникира с NES концентратори на данни DC-1000 на Echelon, чрез CENELEC A-band канал за комуникация по силовата линия на Echelon, с функция за автоматично повтаряне Измерва активна мощност, активна енергия, реактивна мощност, реактивна енергия, RMS напрежение, RMS ток и фактор на мощността Два допълнителни импулсни входни канала, приемащи данни от външни устройства за отчитане консумацията на газ и вода Обособени четири тарифи и измерване на време на ползване на тарифите; адаптирано формиране на сметката за плащане Измерва качеството на енергията и предоставя широки възможности за откриване на манипулации Опция за комуникация с до 4 външни M-Bus устройства ). link Повече информация на линка - link

Има недоверие от страна на гражданите в точността на новите дигитални електромери. Не знам дали това е вярно или е манипулация. Но за да бъде всичко точно и коректно гражданите, трябва да имат право на избор. Когато им сменят електромера или когато имат съмнения в неговата изправност и го рекламират пред разпределителното дружество ,срещу определена такса те би трябвало да имат възможност , проверката или замяната на нередовен електромер да бъде проверена и от "българска" страна. Тоест да има независима държавна или частна българска фирма , която допълнително проверява. Тоест разпределителното дружество има да кажем 5000 електромера за замяна. След като ги провери ги праща в присъствие на собствени специалисти на контролната българска лаборатория ( фирма ) . Там по случаен закон се избират 100 електромера и се тествуват пред специалисти на разпределителното дружество. Ако и 100 електромера са изправни, цялата партида се опакова и запечатва и се праща за монтиране. Ако само един не е редовен се плаща значителна глоба и цялата партида се връща за проверка. Същото е при рекламация на дефектен електромер. От друга страна , когато се консумира голямо количество нощна енергия в зимните месеци, може да се предположи , че това е за отопление . Например акумулираща печка и че това трябва да се стимулира не само от производителя но и от разпределителното дружество, защото , потребителят може да използува в противен случай печка на твърдо гориво - дърва и няма да направи такава консумация . 10 - 11 стотинки крайна цена би била справедлива. Някои загуби не би трябвало да се отчитат защото се компенсират от ел. енергия над номинално натоварване.

в този късен час, че има недоверие в точността на новите дигитални електромери, не само от страна на гражданите, а и от страна на селяните.

Бе не съм селянин, но знам , че техниците на чуждите фирми са българи . И на тази тема от освобождението до сега има много фейлетони. Та ние освен това сме много талнтливи , когато стане въпрос да се хакне нещо или да се източи банкомат например. Та влизам напълно в положението както на гражданите , така и на селяните.

ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ СЕ МАНИПУЛИРАТ ОТ ТЕХНИЧЕСКИ ЛИЦА НА ЧЕЗ!!!! Сметките са високи и отчетите на електромера са същите, каквито са във фактурата. Затова "грешката" е вярна.

Не вярвам , че е така. Но това може да се установи лесно. Срещу определена такса, абонатът трябва да има право да постави собствен електромер . Токовата намотка последователно след оригиналният електромер , а тази за напрежение паралелно. Електромерът е поставен в кутия от плексиглас например и не може да се пипа и е пломбиран. Техниците на фирмата си отчитат по техният в присъствие на клиента. При несъвпадение се алармира държавна фирма. която идва , запечатва всичко . Поставя собствен електромер на мястото на оргиналния и проверява за манипулации и дефекти. В случай на констатация на такива глоби и токът се отчита вече от държавната фирма , а разпределителното дружество плаща за отчитането.

Благодаря Ви за информацията!Ще го направя! И все пак да Ви дам пример: на вилата за ноември получавам сметка 68лв- нямам перална, нямам фризер, изключен хладилник, котел за парно на твърдо гориво с помпа и той загрява бойлера, лаптоп, рядко телевизия, много рядко ел. печка.

умните електромери да отчитат ел. енергия доставяна 210-230в.

Пак се манипулират и замъгляват нещата и политиците се опитват да се измъкнат! Проблема е тежко социален - 25 години хората биват крадени безобразно от кой ли не, доходите не помръдват, а цените растат непрекъснато и няма как да се покриват разходите. Въпросът е на оцеляване, но сит на гладен не вярва!

за пореден път ще станем за смях пред света ,министър да обикаля по таблата като инкасатор ха, ха

До всички гербери. Правите свирки не на когото трябва. Поздрави, Стойчо

Знаеш ли. че май си прав:)

Сметките при нас са едни и същи всеки месец , лятото нямаше у дома никой в продължение на месец и половина и пак получихме същата като другите месеци , с една дума "ама не съм ял --да си ял --ще плащаш"