За разлика от вчера, когато пред централата на електроразпределителната компания в Пловдив се събраха над 2000 души, протестиращите бяха около 200. Гражданите поискаха национализация и съд заради високите сметки.

 „Имам сметка за апартамент, който е празен. Пристигат сметки за 50 лева, където никакъв ток не работи, няма никакво потребление”, обясни един от демонстрантите. Хората бойкотираха сметките и призоваха да не се плащат. Разсроченото плащане пък въобще не е вариант за отънелия джоб на българина, казват протестиращите. Служителите на електроразпределителното дружество в Пловдив бяха пуснати по-рано, за да няма сблъсъци с протестиращите. Хората се заканиха следващите протести да бъдат пред Министерски съвет, докато сметките не намалеят.

Протестиращите срещу високите цени на тока във Варна спряха движението по бул. „Мария Луиза” пред общината в посока катедралата. Полицейското присъствие беше засилено, има и жандармерия. Около 1500 демонстранти скандираха „Мафия” и освиркаха електроразпределителните дружества. След като бяха спрени от жандармерията, протестиращите се върнаха обратно пред сградата на общината. Гражданите бяха спрени от кордон на жандармерията, който предотвратява придвижването им в посока Аспарухов мост. Тълпата скандираше „Всеки ден ще е така до победата”.

В Благоевград хората заявиха, че няма да платят задълженията си. Гражданите все още обмислят дали ще излязат на протест утре или в друг ден от седмицата. Категорични са обаче, че ще продължат докато не бъдат чути.

Досега само EVN излезе с готово предложение за разсрочване на сметките. Не е ясно дали примерът ще последват ЧЕЗ и ЕнергоПро. Сметната палата вече прави одит на фактурите със задна дата. Тази седмица и Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта ще изслуша ръководството на електроразпределителните дружества.