Стига се бързо, а сякаш светът е различен. Самият град Тетевен, сигурно един от най-дългите в България, красиво разположен от двата бряга на бързата река Вит, е чист, подреден и зелен, каквито не са много у нас. Освен всичко друго, за туристите е лесно – има достатъчно табели, които указват основните места за посещение.

Действа специален туристически център. Наред с приятните хотели и ресторанти, снабдени с био - и органик продукти – задължително трябва да се опитат месните и млечните продукти и прочутата тукашна ракия, която е по-добра от троянската, има и природни атракции.

Основната забележителност е водопадът, който на практика е на възвишение в границите на града. Около него е изграден цял парк, добре снабден с табели, беседки, пейки, алеи, така че туристът удобно за него да може да се наслаждава на изключителната природна красота наоколо. През пролетта пейзажът е наистина несравним в зелената си мощ. И понеже често вали, добре поддържаната зона около самия водопад позволява да не спират посещенията му. Нетипично за България, под самия водопад дори, има кошче за боклук за дошлите на пикник в самото подножие на стихията, които искат да усещат капките върху себе си.

Водата носи пари от туризъм на Тетевен и с друга атракция. Това е едно от малкото места у нас, които специализират в планинския риболов. Това си е цял отделен туризъм, че и спорт. Апропо, в града има модерни хотели със специални тренировъчни центрове, които позволяват всесезонен туризъм да се развива в града и общината и да носи работни места и добри доходи на местните хора.