"Организацията на работа на "Пътната полиция" в момента е в много лошо състояние. Поради лошата кадрова политика на бившия министър на вътрешните работи - Иван Демерджиев, през последните 10 месеца на определени постове в системата на МВР бяха назначени некомпетентни хора" - това коментира в предаването "Събуди се" по NOVA бившият началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР Тенчо Тенев. 

От началото на юни на територията на страната са регистрирани 174 тежки произшествия, при които са загинали 8 души, а 217 са ранени, по данни на МВР. До момента в София има с 10 убити и с 40-50 повече ранени в сравнение със същия период миналата година, отбелязва Тенев. 

В момента се водят дискусии от депутатите за промяна в Закона за движение по пътищата, с които негативната статистика да се промени.

"На кой ще тежат на съвестта тези жертви? На бившия вътрешен министър или на ръководството на МВР? Имаше предложение за увеличаване състава на "Пътна полиция", което беше спряно от Демерждиев. Трябваше да има с 30 полицая повече в КАТ. Надявам се новият министър бързо да вземе мерки", уточни Тенев. 

За случая с мъжа, който стреля с газов пистолет в тунела на столичния квартал "Люлин", бившият шеф на КАТ-София подчерта, че това е предпоставка за тежка катастрофа.

"Нямам думи. Да излезеш от колата и да стреляш с газово оръжие е пълна тъпотия. Ако шофьорът натисне рязко спирачките, това момче ще изскочи от автомобила и ще падне на пътното платно". 

На въпрос дали ще се върне в структурите на "Пътна полиция" Тенев каза, че това зависи от настоящия министър на вътрешните работи. "Ако мога да бъда полезен, ще се радвам да помогна за безопасността на движението по пътищата. Имам 32 години опит в системата", уточни Тенев.