Дванадесетокласници от български произход от Украйна и Молдова сигнализират за сериозни проблеми, съпътствали онлайн изпита за владеене на български език. За първа година този тест се провежда в електронен формат. Още по време на пробните изпити са били регистрирани сигнали от преподаватели и родители, че платформата не работи добре. Платформата е изработена специално за целите на тази кампания.

В събота системата дълго време била блокирана. Заради проблемите в този ден е била дадена възможност изпитът да се повтори в неделя. Някои дванадесетокласници обаче и при повторния опит не са успели да приключат изпита успешно, предаде БНР.

Симеон Танурков иска да запише Филология. Той е успял да направи само първия модул, защото не е имал достъп до системата през цялото време.

"Исках да започна да правя изпита. Беше написано, че паролата и потребителското ми име не са валидни. Сигурен съм, че не е по моя вина. Изпитът завърши, но аз не успях да вляза. В неделя беше същият проблем."

Борис Пармакли, който иска да кандидатства информатика, разказа, че е имал сходен проблем. "Пишеше, че паролата не е валидна. Следвах всички инструкции, но не помогнаха."

Пармакли смята, че проблемът е в системата. И той, и Симеон питат ще могат ли да положат изпита отново, за да имат валидни резултати.

И двамата са си писали дълго време с екипа, разработил платформата - екип на Техническия университет в София. Лично са получили указания и помощ, увери Галина Дреновска, директор на Дирекция "Висше образование" в Министерството на образованието и наука.

Борис изобщо не е имал достъп до теста, а Симеон е влизал неколкократно, но не е започвал да го решава. Това се е случило едва в края на изпитното време - сочат данните на МОН.

987 кандидати от общо 1050, явили се на изпита, са го положили успешно, обобщи Дреновска. Под 15 души имат резултати, равняващи се на слаба оценка.

В анализа си от МОН отчитат най-голям проблем при учениците от Украйна и Молдова.

Ще се търси вариант неуспелите да положат изпита поради технически причини, да се явят отново, каза още Дреновска. "За втория ден нямаме доказателства, че поради вина на системата някой не е успял да завърши."

Всички кандидати са имали възможност в тричасов прозорец да се включат и да правят теста. Проблемът с достъпа е бил характерен за онези, които са се опитали да влязат още през първия час, уточни Галина Дреновска.

Системата е била тествана с много по-голям брой хора от явилите се на изпита, но въпреки това техническите проблеми са факт, разказа още тя. Стана ясно още, че системата е била отворена повече от месец преди изпита за упражнения.

Приемът по Постановление 103 е държавна политика на страната ни от 28 години. Допреди 2 години установената практика била тези изпити да се провеждат на място.