На протест в Страсбург и София на 27 март призовават от Камарата на автомобилните превозвачи във връзка с гласуването на пакет "Мобилност". Това каза за Фокус Димитър Димитров, изпълнителен директор на организацията.

Той уточни, че двата протеста ще се състоят в случай, че на 25 март в 17.00 часа в дневния ред на сесията на Европейския парламент бъде насрочено гласуването на пакета за 27 март.

Организиран е чартър за 105 души, които ще протестират в Страсбург. Протестът в София ще бъде организиран пред сградата на Европейската комисия на ул. "Раковски". Очаква се на протеста в столицата да излязат представители на 12 000 български транспортни фирми с международен лиценз. Димитър Димитров уточни, че протестът не е политически, не е насочен срещу институциите в България и не е обвързан с нито една партия: управляваща или в опозиция.

Припомнямуе, че пакетът "Мобилност" може да влезе в дневния ред на пленарната сесия на европарламента идната седмица. Ако това се случи, текстът, който разединява Европа, ще бъде гласуван в сряда. Тогава ще има и нов протест на превозвачи пред Европейския парламент.

Всичко ще се реши в понеделник, когато евродепутатите приемат дневния си ред. Пълна и категорична е мобилизацията от страна на германци и французи, всички техни евродепутати ще бъдат в пленарната зала. Те искат този текст да бъде гласуван възможно най-скоро. България, Румъния, Полша, Унгария, Естония, Испания и Потругалия - общото население на страните противници на този текст е над 100 милиона. Техните представители в европарламента в никакъв случай не бива да отсъстват от заседанието.

Ако тогава текстът "Мобилност" остане в дневния ред, гласуване ще има в сряда. В същия ден се готви и протестна акция на превозвачите, пред сградата на Европейския парламент. Дори и да се стигне до гласуване обаче, това ще е първо четене. След това предстоят т. нар. тристранни преговори между Съвет, комисия и парламент.

Краят на мандата на сегашния европарламент е до края на април. Текстовете от пакет "Мобилност" не бива да стигнат до второ чете, защото тогава това ще е истинска бомба и категорично разделение в Европа на географски принцип.