Единствената стъпка, която обещаха да предприемат от изпълнителната власт, е да се започне процедура за изменение на общия устройствен план на община Царево в частта му за Природния парк "Странджа". За това е издадена заповед на министъра на регионалното развитие.

Така се оставят за застрояване други емблематични места като "Арапя" и "Корал", които са извън парка, отбелязват от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

По искане на ГЕРБ парламентът изслуша министрите на околната среда и водите Искра Михайлова, на регионалното развитие Десислава Терзиева и на инвестиционното проектиране Иван Данов във връзка с парк „Странджа”. Тримата увериха, че е започнало изменение на устройствения план на Царево - в частта, обхващаща „Странджа” - 70% от територията на общината.

Министър Михайлова увери, че няма да допусне застрояване на природния парк.

Вижте снимки от парламентарното изслушване >>

В същото време асоциация „Българско Черноморие” настоя за спешно приемане на общите устройствени планове на черноморските общини.
Председателят на организацията Димитър Канариев  заяви следното, цитиран от БНР:

"Нека да има правила, да знаем къде може да се строи, къде може да се правят зелени площи, болници или инфраструктура, да имаме планове за управление на съответните защитени зони, защитени територии и паркове."

Тези хора, които протестират няколко десетки, няколко стотици в София, не са гражданското общество. Гражданското общество са общините, собствениците на имоти, които са няколкостотин и за които са нарушени правата за владеене на имотите, каза Филип Цанов от организацията "Природата за хората и регионите".