Мерките, които се предприемат срещу коронавируса, не са репресивни, а с цел да се ограничи този вирус. Това заяви в Плевен вицепремиерът Красимир Каракачанов, след заседание на Оперативният щаб в града.

Двамата пациенти с коронавирус в града са в добро състояние, казаха от щаба. Под карантина е цялата белодробната болница. Наблюдават се поставените под така наречената домашна карантина 143 души - засега от тях няма заболели, уточниха от щаба.

Каракачанов допълни, че мерките предвиждат грипната ваканция да бъде удължена.

"Учебните занятия ще бъдат прекратени и в университета. Ще бъде под наблюдение рисковият контингент от чужденци в Плевен - има чуждестранни работници от Италия, които пътуват през 2 седмици - около 200 работници живеят на едно място, другите са на адреси - този контингент се наблюдава, ако се наложи ще бъде изследван", подчерта той.

"Масовите мероприятия е редно да бъдат отложени - не само частните партита. Най-важното е хората да не изпадат паника. Няма място за паника в Плевен и страната. Той посочи, че ако се наложи в складовете на армията има 200 000 комплекта временно облекло за подобни случаи, но към момента няма такава необходимост.

Инфекциозна клиника в Плевен разполага с изключително подготвен персонал, има предвидени легла за тежки случаи, които са свободни, разполага с всички медикаменти, заяви началникът й - проф. Цеца Дойчинова.

Оперативният щаб в Плевен набеляза допълнителни мерки, съобразени с новата обстановка в страната след откритите случаи с коронавирус. Щабът ще заседава постоянно. Организационни мерки са предприети от полицията, ДАНС, Пожарна безопасност, РУО в Плевен, посочи областният управител на Плевен Мирослав Петров.