Иманярите, които са били напълно неуки, според историците от Видинския исторически музей, са разбили между 31 май и 1 юни с кирки част от стена на единствената запазена средновековна крепост у нас, предаде БТА.

Никой не може да уточни точно кога е станало, защото крепостта е отворена всеки ден от 8.30 ч. до 17 ч. и в нея влизат на ден стотици туристи.
Крепостта се заключва с ключ и се затваря с огромна тежка врата. При огледа полицията и историците от видинския музей не са открили никакви следи от взлом или повреда.

Вандалите са изпочупили камъка от външната стена на крепостта на площ около един квадратен метър от стената. Част от камъните са поставили до дупката, не са открити никакви инструменти.

Според директорката на видинския музей Фионера Филипова бързо ще се възстанови първоначалния вид на външната стена.

Няма ясни мотиви защо е копано именно в стената от иманяри.
Филипова е убедена, че иманярите нямат никакви познания за историческите ценности и за крепостта "Баба Вида".

Тя уточни, че дупката е направена от вътрешната стена на външната крепостна стена. Мястото било избрано, защото точно в този участък се намира Срацимировата кула. На лицевата страна, където е дупката, има издълбано в стената корабче.
Подобни знаци-фигури има издълбани по цялата стена, каза Филипова.

Историкът предположи, че точно това корабче иманярите са взели за символ и затова там са копали.

За последно в крепостта са задържани иманяри преди 20 години, разказа директорът.

Средновековният замък "Баба Вида" също не е добре проучен, като последните разкопки са правени през 1980 г. и по-старите му пластове от римската епоха, продължават да са скрити на голяма дълбочина.

По случая работи РУ "Полиция" - Видин, образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител.