До няколко седмици се очаква да стартира дълго очакваният ремонт на обсерваторията в Борисовата градина в столицата. Астрономите настояват за това от години, тъй като базата е в окаяно състояние.

Сградите са занемарени и не са в добро състояние. Мазилката на много места е паднала, а през зимата често има течове от покривите.

Сега обаче Софийският университет е заделил 100 000 лева за ремонт на обсерваторията. А други 50 хиляди ще бъдат предоставени от фирма, съобщи bTV.

Обсерваторията е построена преди повече от 120 години. Тя една от първите и най-големи астрономически бази на Балканския полуостров. Участвала е в редица научни наблюдения и е била гордостта на научния елит тогава.

С времето базата става все по-занемарена. Налага се доц. Овчаров и колегите му да поддържат обсерваторията със собствени сили и средства. Разчитат и на дарители.

Залата, където се провеждат кръжоци, например, е ремонтирана с помощта на пари от благотворителна изложба на ученици.

"Малко след ремонта тук отново протече покрива. Нещо, което сами няма как да оправим. Имаме течове на няколко места в тази сграда", обяснява доц. д-р Евгени Овчаров.

Зад каузата за по-добра научна база застава и младият астроном Орлин Станчев.

"Куполът е ремонтиран и обновен благодарение на сравнително скорошни благотворителни акции. С наше участие, колеги от Физическия факултет, симпатизанти!", разказва гл. ас. д-р Орлин Старчев.

Учените се надяват след ремонта да спрат да търсят благодетели и да се радват на една астрономическа база на европейско ниво.

Очаква се ремонтът да започне най-късно през октомври и ще продължи малко повече от месец.