Стартират ремонт на обсерваторията в Борисовата градина

Очаква се ремонтът да започне най-късно през октомври и ще продължи малко повече от месец

Обратно в новината

Коментари - Стартират ремонт на обсерваторията в Борисовата градина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега приоритета е да платим ф16ките. Другите разходи могат да почакат по добри времена.

Този ремонт го чакаме от над 10 години и само заради някакви подписи и капризи на хора от университета и общината скоро няма да се случат. Колко такива репортажи е имало и колко обещания също. Парите са отпуснати още преди две години и спонсорите се чудят защо още не са започнали ремонтите. Повечето работа и почистване което свършихме там до сега е без нито един лев, благодарение на колеги, доброволци, студенти и приятели. Обсерваторията наистина е важен паметник на културата и много исторически открития и наблюдения са правени от нея до началото на 70-те години, докато светлините на София са били поносими. Почти всички физици и астрономи към катедрата и БАН са минали през тази обсерватория на обучение. В последно време се организират събития като отворените врати, нощ на астрономията и кръжоци където идват хиляди хора на всякакви възрасти! Повечето от тях дори не знаят че в София има обсерватория и мислят че мястото е изоставено. Има също проект за планетариум, но за съжаление също толкова се бави понеже обсерваторията е собственност на университета. Единственият планетариум в София за сега е в Музейко където трябва човек да плати 15лв вход и 2лв за планетариум с не повече от 8 места. Може да намерите повече информация за обсерваторията и кръжоците като напишете: Катедра Астрономия в гугъл Базите на световно ниво наистина са в Чили, Хаваи и Канарите, а Рожен скоро пак ще мрънкат да я ''спасяваме'' заради лоша поддръжка на апаратурата и сградите и лошо управление от БАН най-вече...

И защо "стартира", а не "започва"?

В Куала Лумпур планетариума е БЕЗСПЛАТЕН. Там освен симулацията на небесните тела има изключително много атракции за деца и възрастни: скафандри на космонавти, история на космическите полети, зала за безтегловност, макети в реални размери на космически кораби. Посетителите научават повече за космоса....отколкото ДИР да препечатва статии.

то хубаво, ама ти май на стари години си си останал все още неграмотен...

В Борисовата градина може да има ПЛАНЕТАРИУМ за софиянци и гостите на София....но не и реална обсерватория в софийския smoke. Научи се да четеш между редовете, троле.

Слънцето център на Вселената е едно Свети денонощно и раздава пари от джоба си Кой друг иска да свети а.... Какви обсерватории всичко е обсебено Всичко.

базите на "европейско ниво" са по Андите в Чили, Канарски острови и т. н. , с телескопи за по 4-5 милиарда евро... от кенеф за клошари не става обсерватория...

"да стане модерна астрономическа база на европейско нво". Тази обсерватория има само историческа стойност и за обучение на студентите. Науката се прави другаде, даже поради факта, че в Сифия има силна светлина. Големите уреди са на Рожен. Но, това не значу тази обсерватория да се запусне. Тя е паметник на културата.

значи преди 100 г е имало държава , а сега не !

Къде каква държава е имало ли ? Я попрочети малко разказите на Чудомир! Този например! :)) Чудомир — Урок по история.

щеше да е при Мишо Бирата.