На заседанието вчера "Подкрепа" потвърждава решението си от 17 ноември за оттегляне от тристранния съвет за национално сътрудничество на всички нива. КНСБ също напуснаха тристранката.
Това се посочва в декларация на Конфедеративния съвет на синдиката, подписана от президента му Константин Тренчев, изпратена днес до медиите, предаде БТА.
На 30 ноември "Подкрепа" и КНСБ организираха национален протест срещу пенсионната реформа.

Сред причините Конфедеративният съвет да вземе тези решения са едностранният отказ и погазване на поети и подписани ангажименти от правителството в споразумението между синдикати, работодатели и държава за пенсионната реформа, обясняват от синдиката.
Оттам са против отнемането на добавката за прослужено време (клас) и са обезпокоени от незаконното внасяне на промени чрез Закона за бюджета между първо и второ четене, променяйки възрастта за пенсиониране на първа, втора и трета категория труд.

Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха предложението на ГЕРБ пенсионната възраст да бъде увеличена с по четири месеца за всички категории труд през следващите три години.

В декларацията се посочва още, че синдикатът подкрепя в пълна сила законната стачка на българските железничари.
Нежеланието за преговори и протакането със стачкуващите железничари от държавата чрез нейните представители в БДЖ и министъра на транспорта  довели до ескалиране на стачните действия.
БДЖ и държавата целят отнемане на социални и трудови права и водят до умишлен фалит на железниците, смятат от  "Подкрепа".

В същото време президентът на КНСБ Пламен Димитров се обърна от името на членовете на синдиката и всички работници към депутатите с молба да не гласуват промени в пенсионната възраст от 2012 г.  Според Димитров ефектът от увеличаването на пенсионната възраст е почти незабележим.

Ръководствата на студентските съвети на водещи университети в страната обявиха междувременно, че ще сформират стачен комитет заради поредните предложения за промени в Закона за висшето образование, съобщи БГНЕС.
Напрежението продължава да нараства, след като официално бе приет на първо четене Закон за държавния бюджет за 2012 г., където е записана промяна на ЗВО, която предвижда увеличение на семестриалните такси на студентите от "една втора" на "две трети" от базовия норматив.

Студентите се опасяват, че ще бъдат неприятно изненадани точно в деня на  празника им на 8-и декември, когато е приемането на закона в Народното събрание.