Инцидентът е станал около 9.30 ч., но сигналът е подаден в полицията в 11.12 ч. Не е имало взрив. Срутването е станало на 1 километър навътре от началото на изходния тунел, предаде БГНЕС.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов допълни, че затрупаните миньори са "млади" около и под 40-годишна възраст. Той посочи, че лично премиерът Пламен Орешарски му се е обадил във връзка с инцидента. Кметът бе категоричен, че държавата е готова да съдейства с каквото е необходимо.

В Симитли пристигнаха министърът на икономиката Драгомир Стойнев и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Единственият възможен начин да се стигне до двамата затрупани миньори е с ръчни методи, каза министър Хасан Адемов. Според него двамата миньори все още са заградени от свлякла се кална маса. Колегите им са в мината и участват в спасителната акция. Министър Хасан Адемов каза, че е било предложено да бъде доставена допълнителна техника и да бъдат осигурени допълнителни спасители, но е станало ясно, че до двамата мъже може да се стигне само с ръчни методи. Към момента спасителите продължават да разкопават лепкавата смес от кал и кална маса и макар и с минимален шанс за оцеляване всички очакват положителна развръзка.

Ще има наказани за инцидента в рудник „Ораново” в Симитли, каза пък Драгомир Стойнев. Не е нормално в този рудник да няма спасителна служба, допълни той.

Ще разпоредя спешна проверка на всичко, което се е случило досега в "Ораново", какви проверки са правени от Инспекцията по труда и т.н. Ще търсим виновника за инцидента докрай. Да се издири кой е концесионерът, от колко години е такъв, както и всичко около мината”, каза областният управител на Благоевград Муса Палев, цитиран от "Фокус".

На мястото има коли на "Спешна помощ", екип на Минно-спасителна служба в Бобов дол, на пожарната и на полицията, предаде БТА. Журналистите не се допускат в района на мината. На входа има близки на миньори, които чакат информация.

Дъщеря на миньор: Крият информация

Дъщерята на Александър Делиов, един от миньорите от Ораново, каза пред "Струма", че ръководството на мината крие информация. Около 9.00 часа в района на мината тя видяла да гори нещо.

"Не само аз, всички хора от Симитли са видели огнените пламъци, но предположих, че е пожар от стърнище. Едва когато пристигнаха линейките, се сетих, че става въпрос за авария", разказа дъщерята.

За рудника и инцидентите

Рудникът е собственост на пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов, който го придобива през 2005 година, пише "Преса". Специално за експлоатация на рудника бе създадено дружеството "Балкан-МК". Управител на рудника стана племенникът на Михайлов Станислав Тасев.

Това е поредният инцидент в "Ораново", в който работят около 300 души от региона.

На 5 март 2007 година при взрив на газ-метан в “Ораново” загинаха двама миньори, а  други десетима получиха по-леки изгаряния. На 24 октомври същата година свлякла се кална маса уби на място други двама миньори.

Три години по-късно - през май 2010 г., само за 24 часа трима миньори пострадаха при срутвания в "Ораново".

Рудникът се намира на 800 метра под нивото на река Струма.

По данни на синдикатите има системни затруднения с изплащането на заплатите, като цяло условията на труд в "Ораново" са лоши и често се случват малки срутвания, каза пред БНР председателят на миньорската федерация на КНСБ Валентин Вълчев. Той също пътува към рудника.