С участието на бизнеса и индустрията, висшите учебни заведения, местната власт и стартъпи от цяла Европа във Варна се проведе международната Среща на върха Start for Future Summit 2023. Организатор на събитието, проведено на 23 и 24 юни в Морската ни столица, е Дълбоко технологичен иновационен порт - Варна, създаден през октомври 2022 г. по инициатива на JA България, дъщерната й компания The Edge: R&BD и Икономически университет-Варна.

Форумът се проведе в партньорство с община Варна, а участие взеха още кметът Иван Портних, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, заместник-министърът на образованието и науката Генка Петрова и ректорът на Икономически университет-Варна проф. Евгени Станимиров.

"Това събитие е пример, че България може не само да бъде в крак с новите европейски инициативи, но и да е място, в което иновациите се създават", каза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Снимка: Dir.bg

Регионалните различия в областта на научните изследвания и иновациите остават дълбоки в целия Европейския съюз. В този контекст създаването и развитието на мрежа от добре свързани регионални иновационни долини, ще има отключващ ефект за постигането на високи постижения, стана ясно още от думите на министър Стойчева.

"Варна показва успешен модел на обединение на бизнеса, образованието и науката. Убедени сме, че младите и образовани хора са истинския капитал на града ни и се гордеем със своите шест университета и над 35 000 студенти", отбеляза по време на срещата Иван Портних. Той посочи още, че въпреки всички предизвикателства, в процеса на създаване на успешни екосистеми са направени много сериозни крачки напред и събитие като това е прекрасна платформа, в която да бъдат обменени идеи с представители от други държави.

Снимка: Dir.bg

В два поредни дни събитието събра иноватори от цяла Европа, като целта бе постигане на сътрудничество и изследване на възможностите за развитие на иновационни модели за устойчив растеж в икономически, социален, екологичен и културен аспект. Беше представен моделът, дейностите и целите на Дълбоко технологичен иновационен порт Варна, а по време на панелната дискусия с представители на всички партньорски долини в Европа - Варна, Мюнхен, Гент, Саламанка, Солун, Атина, Клуж-Напока, Тузла, Авейро, бяха обсъдени и конкретни възможности за сътрудничество.

Снимка: Dir.bg

Участниците имаха възможността да посетят Медицински Университет-Варна, Технически Университет-Варна, Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", където беше представена иновационната им и научно-изследователска инфраструктура, както и ReBonkers - креативно пространство за изкуство и култура.

Снимка: Dir.bg

На 24 юни официално се учреди и Европейско кооперативно дружество / Societas Cooperativa Europaea с участието на партньори от Start for Future, което цели да формализира развитието на алианца в посока създаване на иновации. Общо 18 държави се включиха като основатели, сред които The Edge: R&BD и Община Варна (като асоцииран партньор).

Дейностите на организаторите от Дълбоко технологичен иновационен порт - Варна са в унисон с новата иновационна стратегия на Европейския сьюз, представена за първи път през юли 2022 г. Стратегията цели да увеличи предприемаческия капацитет и конкурентоспособност чрез изграждането на мрежа от центрове в различни региони на Европа, специализирани в създаване и развитие на дълбоко технологични иновации в различни области.

Снимка: Dir.bg

Основната цел на инициативата е да превърне Варна в притегателен център за създаване и внедряване на дълбоко технологични иновации, които да спомагат за подобряването на социално-икономическото развитие на региона, България и Европа посредством засилено взаимодействие между различни заинтересовани страни.

Снимка: Dir.bg