Заради влошените метеоролигични условия издирването на падналия край Шабла МиГ-29 е спряно. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

В щаба на Военноморските сили ще анализират обстановката и ще решат с какви сили и средства ще продължат да търсят елементи от самолета и черната му кутия.

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов пък съобщи на 10 юни, че ако до 4 дни черната кутия не бъде открита, информацията ще бъде унищожена от морската вода.

Изтребителят МиГ-29, пилотиран от майор Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел по време на ученията "Шабла 2021". Учението и полетите на военните летателни машини бяха прекратени.

По време на издирвателната операция на ВВС и ВМС беше открит биологичен материал, който изследваха за ДНК на майор Терзиев. Няколко часа по-късно служебният министър на отбраната Георги Панайотов обяви пилота за загинал.

Инцидентът провокира множество мнения, че има пропуски във ВВС - например недостатъчно летателни часове. 

Защо се е стигнало до злощастното събитие - не е ясно още, но до момента няма данни изтребителят да е имал техническа повреда.