Межд 8 и 10 хил. евро е струвало на едно лице транспортирането му от Афганистан до Източна Европа. Каналът им е бил през река Марица. Всяка седмица са превеждани между 30 и 40 души. Мигрантите не са имали документи за самоличност. Те са били предимно от мъжки пол, ненавършили 16 години, но е установено и транспортирането на цели семейства. Това обяви Сийка Милева, говорител на Спецпрокуратурата, пред журналисти във връзка с разбитата група за трафик на мигранти през българска територия.


"Мигрантите са транспортирани през Сърбия за страни от Западна Европа. Нелегалните лица са прекарвани през опасни гористи местности, в които е бил застрашен животът им. Схемата стартира от Кабул, Афганистан, където роднина на член на престъпната група е имал магазин там. Това лице е набирало мигранти от Афганистан, които са прекарвани през Иран до Турция. Там те са били посрещани от друго лице, което ги е транспортирало от Турция до България. Каналът им е бил през река Марица. В България нелегалните лица са се предвижвали със специално оборудвани бусове. Те са укривани в секретни квартири в столичните квартали "Орландовци" или "Филиповци". В нашата страна те са стояли между ден и два, за да не привличат внимание и да не се използват повече пари за тях", разкри още прокурор Милева и добави, че заплащането се осъществявало чрез метода "хавала", при който парите се дават на хавалдар, който предоставя парола.

Някои от членовете на престъпната група са женени за българки, които били изцяло запознати с дейността на престъпната група. Разследват се и гранични полицаи.

Утре ще се поиска задържане под стража по отношение на всички задържани лица.