17 души са задържани при операцията срещу най-голямата група за трафик на мигранти. Те са от всички звена на канала - някои са набирали кандидати за мигранти в чужбина, други са ги превеждали през границата с Турция, трети са ги посрещали от българската страна, четвърти са ги транспортирали. Чужденци са в основата на канала. Това съобщи на извънреден брифинг зам.главният прокурор Иван Гешев.


"След това афганистанци и иракчани са настанявани на квартира в циганските махали в София, а после са извеждани през границата със Сърбия към Западна Европа. Плащането е ставало по метода "хауала", уточни Гешев.

Повечето са бежанци от Ирак и Афганистан с хуманитарен статут или временно пребиваващи у нас.

(б.р - Хaуала в превод от арабски може да означава промяна, замяна, обмен, превод, прехвърляне на средства, промяна на собственост и т.н. В Европа тази дума се използва за описание на древна система за прехвърляне на парични средства. Тя съществува още преди исляма, но е развита през Средновековието и се разраства с налагането на исляма по света заради необходимостта от финансиране на търговски дела на големи разстояния. Така системата хауала се повлиява и става част от ислямското правораздаване, шариата.

Хауала се гради основно върху доверие между отделните лица по веригата. Така тя започва да служи на арабските търговци и керванджиите, които вместо да носят големи суми и ценности по целия път, излагайки се на риск, използват това средство - отложено разплащане срещу гаранция. Така плащането се извършва не в момента, а чрез възможността страните да се разплатят по-късно чрез изграденото помежду им доверие.)

"Има данни, че гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти. Няма какво да си зариваме главата, че тази дейност няма как да стане без съдействието и логистиката на държавни служители. Това е истината. Да, такива групи се подпомагат от държавни служители най-вероятно срещу заплащане. Доколко и дали по този случай ще докажем такива хора, е въпрос на време", посочи той.

Зам. главният прокурор обясни, че има много случаи в Специализираната прокуратура на групи, които касаят само гранични полицаи.

"Аз се сещам поне за 4 досъдебни производства на гранични полицаи, занимаващи се точно с това - осигуряване на логистика за преминаване през границата с Турция, примерно. Мисля, че има и 1-2 групи на сръбската граница. Така че това е неизбежна част от натиска на парите - тази дейност е високо доходоносна, плащат се много пари в Афганистан, за да можеш да стигнеш до Западна Европа. И логично е, когато има голям финансов натиск, да се поддадат някои държавни служители и някъде да има корупционни престъпления", обясни Гешев.

Иван Гешев коментира и как вървят проверките на къщите за гости, като увери, че по тях се работи активно и излизат интересни неща за злоупотреби с евросредства и други документи.

"Решенията на КПКОНПИ са в сегмента, който касае тяхната компетентност - а именно конфликт на интереси. А при нас има проверки, които са възложени също на тази комисия и при които извършваме събиране на данни за престъпления от компетентността на прокуратурата", заяви Гешев.

Той посочи, че са били възложени данъчни проверки и на НАП, които към този момент не са приключили.

"Поддържаме постоянен контакт с колегите от НАП. Процедурите по данъчния кодекс са доста по-тежки и тромави, което забавя тези проверки", каза още зам. главният прокурор. Иван Гешев посочи, че по къщите за гости се работи активно.

"Излизат интересни неща, за които ще бъдете уведомени. Те са в сегмента извършени престъпления - т.е. злоупотреба с евросредства и други документи. Прокурори от ВКП са възложили проверка на ГД "Национална полиция" в тази насока за множество случаи", обясни той.