Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от bTV. По думите й проблемите в този сектор са един от приоритетите в работата й.

Миналия месец на национална среща работещите в Спешната помощ настояха парите им да бъдат увеличени до 4 минимални работни заплати или 1200 лева, а за нощните дежурства да не се плащат само по 50 стотинки на час.

„Работя и в посока защита на медиците от Спешна помощ, които постоянно са нападани и се чувстват незащитени. В тази насока ще търся промени в Наказателния кодекс”, добави в заключение министърът, чийто баща от 20 години е фелдшер в Спешния център към общинската болница в Дулово.

Атанасова каза още, че усилено се търсят механизми, чрез които всеки българин, без изключение, да плаща здравните си осигуровки. По последни данни около 1 500 000 са българите, които не са здравно осигурени. "Това е много сериозен проблем, който заедно с лошия мениджмънт, стои в основата на огромните дългове на лечебните заведения в страната", обясни тя. Здравният министър каза още, че очаква предложения от страна на институциите и най-вече от НЗОК как да бъде решен този проблем.

„Ние не можем просто да си избираме дали да плащаме тези задължения или не, защото сме в рамките на ЕС, където е установен солидарен тип социална система – плащат всички, а ползват тези, които имат нужда”, коментира Десислава Атанасова и допълни, че задължаването на хората от малцинствата да плащат осигуровките е още „по-труден и сложен въпрос”.