"Целият състав на отряда на Планинската спасителна служба-Банско - щатни и доброволци, тръгнахме да го издирваме, като се разделихме на групи. Нашата група обходи района на хижа "Вихрен", Жабешкото езеро. Открихме го в безсъзнание. Имаше само пулс и дишане", разказа директорът на Национален парк "Пирин" Росен Баненски, който заедно с брат си Стойчо - зам.-кмет на Банско, откриха Владимир Каролев.

Сплитбордът е бил на краката на финансиста, а каската му е била изхвърчала на около 30 метра. Както вече стана ясно, той е с тежка черепно-мозъчна травма след падане, продължило около 400 метра.

Повече от 4 часа спасителите са го носили на ръце със специална носилка и вакуум матрак, докато го свалят до хижа "Вихрен", където чакала линейка. 

"Ако имаше подходящ хеликоптер, цялата акция можеше да продължи за половин час и човекът бързо да бъде свален до болница", допълни Баненски, цитиран от "24 часа".

Той апелира към туристите да не тръгват сами на преходи.

"Най-важното правило е човек да не тръгва сам. Ако имаше някой с него, щеше по-бързо да се подаде сигнал за инцидента, и да реагираме по-бързо. Времето в Пирин е приятно, много хора тръгват на преходи, но трябва да са изключително внимателни", допълни Баненски.