Приятели, бивши колеги и бивши съпартийци на Владимир Каролев от времето му в политиката, хора, които са обичали да водят спорове с финансиста, тъгуват за загубата му. И всички до един открояват, че той винаги е бил много различен от масата, един цветен човек, пристрастен към спора, но спорещ с аргументи и подготвен за това. Дори опонентите му признават в скръбта си, че са го уважавали за това и за ярката следа, която остави.

Гергана Паси, с която са близки още от годините, когато Каролев беше политик от НДСВ - и като общински съветник, и като кандидат за кмет на столицата, разказва с обич за него във Фейсбук.

"Често на вечеря у дома си разказваме с децата за велики хора, отишли си по нелеп начин. Те най обичат разказа за Есхил, бащата на съвременната трагедия. Той става жертва на плешивостта си, след като орел решава, че голата му глава е камък, в който може да разбие плячката си - току що сграбчена костенурка.

Смъртта на Владо Каролев е нелепа. Той можеше да си отиде от Ковид, но това щеше да е твърде скучно за природата му, можеше да стане жертва на характера си, избухлив и невъздържан, но това щеше да е напълно несправедливо. Заради свободата, ума, първичността, самоиронията, спортния дух - стана жертва на стихията на самата природа и собствената си непримиримост към ограниченията.

Ще ни липсваш, Владо! Ще ни липсва и твоята истина и истинност - в епохата, наситена с фалш и неистини!!", изповяда мъката си съпругата на бившия външен министър и шеф на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Самият Соломон Паси, също приятел и съмишленик на Каролев, се прости с кратък пост в социалната мрежа и предпочете да остане лаконичен.

Анализаторът Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и външните работи, отново негов съратник още от времето му в политиката, публикува снимка от техен общ купон и отвори дума за любимите на Каролев басове срещу уиски.

Музикантът и журналист, бивш общински съветник, Венци Мицов си спомня с тъга за емоционалните спорове между тях.

Продуцентът Андрей Арнаудов пък се разплака в студиото на bTV, докато разказваше за приятелството им. И той отвори реч за басовете, по които е имал тръпка Каролев.

"Казват, че бил противоречив точно заради тази типична непримиримост, заради този опит да не се движиш натам, накъдето духа вятърът, да си антиконформист, да не влизаш в шаблони. Не може всички да сме меню от закусвалня - някои са научнопопулярна книга, трети са дълъг роман. Когато не влизаш в шаблон, те наричат противоречив. Може би е труден за разбиране, но не беше противоречив. Всички знаят, че беше много свободолюбив и непримирим", разказа през сълзи Арнаудов, който се е запознал с Каролев преди 20 години покрай участието му в "Сблъсък".

Арнаудов разкри и нещо, което малцина са знаели: "Той беше много вярващ".

Икономистът Кузман Илиев пък отправи благодарност към Каролев за това, че е бил неуморен, когато е трябвало да помогне и да предаде опит на младите в професията.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация - Никола Газдов, си спомня за споровете между тях - вечни опоненти, но с огромно уважение един към друг.

"След жена ми, най-много съм спорил с Владо Каролев. Или поне така ми се струва. Рядко бяхме на едно мнение, но винаги беше забавно да се дърляме. Хем умен и начетен, хем хулиган. Още през 2017 г. се хванахме на бас относно втори мандат на Тръмп. Бях забравил, но той ми писа веднага след изборите. Признавам си, че бях доста изненадан. Научих, че се е свързал с много други хора по същия повод. Вероятно си е имал списък с басовете... Не са много хората в България, които си слагат парите, където им е устата. И си държат на думата. В това отношение, Владо беше бетон!

Стана ми много гадно днес. Надявах се, че ще се пребори... Дано е бил в мир със себе си!", пише той във Фейсбук.

Бившият посланик Илиан Василев също почете паметта му, като изведе пред скоби силния характер и цветния човек Владо Каролев.

"Бог да прости Владо Каролев! Цветен човек беше. С мнение, с хъс. Всъщност той си тръгна преди шест месеца, но се надявахме че Бог ще направи някакво чудо.

Хората като него са рядкост, защото огромната част се научиха да се снишават и да се примиряват. Зелените не го обичаха, но той обичаше планината и околната среда истински и неподправено.

Само хора без характер нямат врагове, той също правеше спорни неща, особено в бизнес отношение.

Но хиляди пъти предпочитах да говоря с него и да споря.

Лек път, Владо! Живя интересно, живя небезопасно и избра сам как да излезеш от живота! По твоя начин."

Владимир Каролев претърпя инцидент в Пирин на 9 май 2020 г., а при падането получи черепно-мозъчна травма и изпадна в кома. Повече от пет месеца по-късно издъхна в болницата без изобщо да дойде в съзнание.