Екип реаниматори със специализирана линейка на Правителствена болница тръгна от Разлог, за да транспортира финансиста Владимир Каролев, който е в тежко състояние след инцидент със сноуборд в Пирин.

Реаномобилът тръгна от разложката болница, след като премиерът в оставка Бойко Борисов изпрати там здравния министър проф. Костадин Ангелов и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Те, заедно с други лекари, прецениха, че състоянието на Каролев е стабилизирано достатъчно, за да може да бъде преместен в столицата, където да получи необходимите грижи със специализирана апаратура.

Ангелов заяви пред журналисти, че травмите на икономиста са тежки и има сериозен риск за живота му. Той е с черепно-мозъчна травма, гръдна травма и фрактура на глезена, в момента е в медикаментозна кома.

"Лекарите в Разлог са направили всичко, което е трябвало да бъде направено на първо време. Направихме консилиум - видя се, че е сложен гръден дрен заради травмата там и счупените ребра, както и спешна компютърна томография за мозъчната травма. Оттук нататък се изисква специализирано лечение, затова ще бъде приет в Неврохирургична реанимация в "Пирогов“, уточни Балтов.

Снимка: БТА

Според него е много рано е да се прогнозира как ще се развие черепно-мозъчната травма, която е сериозна.

Снимка: БТА

 

Снимка: БТА

Владимир Каролев изчезна вчера следобяд след спускане със сплитборд по стръмните планински улеи. В издирването му се включи целият наличен състав на Планинската спасителна служба в Банско, а издирвателната акция продължи почти 12 часа.

В неделя преди обяд той е предавал на живо във Фейсбук: "Аз ще се спусна отзад през Малка Тодорка, Бъндеришко рибно и ще се опитам да се кача на Вихрен и да се пусна от Вихрен днеска, чао."

Около 14 ч. приятели му го потърсили по телефона, след като не се появил, но той бил изключен. Първоначално се опитали да го открият, защото не очаквали, че се е случило нещо толкова лошо с опитния планинар и подали сигнал чак след няколко часа. Спасителите тръгнали веднага, но открили Каролев едва към 00,40 часа след полунощ заради трудния терен и липсата на обхват. След това се наложило няколко часа да го носят на ръце, докато стигнат до линейка. Това отново повдигна въпроса за липсата на спасителен хеликоптер.

Владимир Каролев много рядко карал сам, но този път нарушил правилото си.