Животът на 24-годишна жена с инвазивен рак на маточната шийка бе спасен с изключително рядка и сложна операция, извършена от екип от специалисти на Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” в сряда, съобщиха от лечебното заведение.

Доц. Божидар Славчев, доц. Иван Костов и д-р Наталия Петракиева се справиха успешно с много рядък случай с радикално отстраняване на маточната шийка, поради наличие на инвазивен рак. Операцията беше извършена на 24-годишна пациентка с вродена аномалия на урогениталния тракт – две матки и две маточни шийки, които са сраснали помежду си.

Пациентката е с един бъбрек. Интервенцията бе изключително сложна и изцяло съобразена със съвременните световни разбирания за онкогинекологочно поведение, давайки нов живот и шанс за последващата бременност на 24-годишната жена.

След вниметелно диагностициране, екипът на „Майчин дом“ реши да извърши органосъхраняваща операция. След 4-часова операция, туморът бе отстранен успешно, премахвайки само маточните шийки заедно с лимфните възли в малкия таз, уточница от болницата.

„Имайки предвид вродената аномалия на урогениталния тракт на пациентката, можем да заявим, че такава операция се прави за път в България, а е рядкост и в света! Подобни публикации почти не се откриват в светованата практика, което прави вчерашната операция повод за гордост и голям успех на целия екип на АГ болница „Майчин дом“.“, споделя доц. Иван Костов.

В момента пациетката е в постоперативен период и се намира в реанимация. Тя се чувства добре, а възстановителният процес протича гладко.