Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ.

Според него сделката за ЧЕЗ не е предмет на разследване от страна на Прокуратурата, тъй като е обект на частно-правни отношения.

На 28 февруари съм получил запитване от председателя на ДАНС за информация в Прокуратурата относно Гинка и Славчо Върбакови, както и за „Инерком. То е във връзка с проверка на премиера. На 1 март министър-председателя е получил отговор от нас. На 1 март до прокуратурата е изпратено и запитване от главния секретар на президента със същите мотиви. Същия ден му е изпратено копие от писмото до председателя на ДАНС, каза още Цацаров.

Имената на Гинка и Славчо Върбаков се появяват при търсене в унифицираната информационна система на прокуратурата, защото те са били страни по лизингови договори.

Цацаров изрично уточни, че това е информация за преписки и дела, които имат отношения към лицата - т.е търсене на базата на показател име на физическо лице и наименование на юридическо лице. По този показател се получават всички преписки и дела, които са независимо от качественото на лицата.

Главният прокурор посочи, че срещу Славчо Върбаков е било повдигано обвинение участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, но в последствие само спрямо него е било прекратено, като за останалите членове на групата е внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд.


По-рано, както Дир.бг вече писа, стана ясно, че държавата няма намерение по какъвто и да било начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в започналата и неприключила сделка при оформянето на собствеността на активите на ЧЕЗ на територията на България. Това бе съобщено от финансовия министър Владислав Горанов. 

Стана ясно още, че изпълнителната власт не възнамерява да се намесва със законодателни инициативи или по друг начин в частно-правните отношения, които дори са извън юрисдикцията на българското право.

Финансовият министър припомни, че след като се е появила първата информация за подписването на предварителен договор между ЧЕЗ и "Инерком" за продажбата на активите на ЧЕЗ в България обществената реакция и въпросът е бил къде е ролята на държавата в една подобна сделка. Това е провокирало премиерът Борисов и членове на правителството да инициират среща със собственика "Инерком" Гинка Върбакова, където са поискали информация за сделката и дали е възможно българската държава да стане част от тази сделка. Тогава от страна на собственика на "Инерком" е била заявена готовност да допусне българската държава в сделката под една или друга форма, като обаче не са били обсъждани конкретни методи или ресурси, с които държавата да се включи в подобна сделка.

Освен това тогава от собственика на българското дружество е било обявено, че подобна информация не може да бъде коментирана преди съгласието на чешката страна, с която имат договор за конфиденциалност. След тази среща, в отговор на обществените очаквания, правителството е обявило готовност за намеса на българската държава в тази сделка. Уговорката е била Гинка Върбакова да проведе разговор с чешката страна дали тя е готова да допусне българската държава в тази сделка. Официален отговор по този въпрос до момента към българското правителство все още няма нито от българската фирма, нито от страна на чешката фирма.