Явор Кръстев допълни, че ако се докаже, че Николай Русинов-Чеци е убиецът на детето му, ще иска най-тежкото наказание, което съществува в българската система. Той изрази съжаление, че е отменена смъртната присъда.

Градските магистрати дадоха ход на делото и приеха гражданските искове за финансови обезщетения от родителите на Яна - Явор Кръстев и Росица Кръстеви, съобщи "Фокус". Те поискаха общо 400 000 лева за нанесени неимуществени щети.

Софийски градски съд отхвърли исканията за обезщетения в размер на по 50 000 лева от брата и сестрата на Яна Кръстева.

На днешното заседание съдът ще разпита около 30 свидетели. Сред тях е и рапърът Спенс, който е имал концерт във фаталната нощ, и е познат с обвиняемия Чеци. Николай Русинов посочи пред съда, че разбира повдигнатото му обвинение, но ще даде обяснение на по-късен етап от съдебния процес.

Адвокатът на Русинов - Иво Найденов поиска делото да бъде върнато на прокуратурата заради несъответствия в диспозитива и обстоятелствената част на обвинителния акт, съобщи БТА. Найденов посочи, че в обстоятелствената част пише, че Русинов и неустановените съучастници са извършили убийството с цел да прикрият изнасилването на Кръстева. Това по думите му е изцяло нова правна квалификация, която не е била посочена на защитата в досъдебното производство. Съдът отхвърли искането на Найденов с мотива, че нищо в обвинителния акт не възпрепятства защитата.

На 28 ноември Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу Русинов, като според държавното обвинение убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост. 28-годишната Яна бе намерена мъртва и полугола на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина, а аутопсията установи, че е била бита и удушена.

Макар прокуратурата да твърди, че съпричастни към престъплението са трима души, Русинов е единственият подсъдим, защото държавното обвинение не успя да открие другите двама мъже, към които беше насочена направената ДНК експертиза в Австрия на косми, намерени върху тялото на Яна, съобщи БНР.

Материалите за неустановените му съучастници бяха отделени в друго дело, но защитата даде да се разбере, че ще се възползва от това, за да обори обвинението в умишлено убийство по особено жесток начин.