Вътрешните министри на България и Гърция са се ангажирали да обсъдят казуса с множеството българи, чиито автомобили след продажба са попаднали в ръцете на каналджии и така са се оказали подсъдими за трафик на мигранти, съобщи bTV.

Последният случая е на Николай Иванов от Враца, осъден в Гърция, след като продава свой бус на румънци преди 6 години. Те не го пререгистрират, а превозното средство е хванато в Гърция с 18 мигранти в него.

"Първата присъда е била 40 години, тежка каторга, без право на замяна. Втората е 17 години, като може да се плати затвора по 5 евро на ден, около 60 000 лева. Това е бизнес за гърците, от който страдат невинни хора", заяви Тереза Вълчева, съпруга на Николай.

 

Николай веднага търси помощ от Външното ни министерство и говори с техен представител. "Той просто ми каза да се оправям сам, защото делото било от частно-правен характер и те не могат да ми съдействат", каза Николай Иванов.

"Моят съвет е да не се страхуват. Когато съдът ви призове, сте длъжни да се явите", коментира Бойко Христов, началник на дирекция "Ситуационен център" към Външното министерство.

Милен Маринов, управител на една от най-големите рент-а-кар компании у нас, е със същото обвинение - заплашват го над 30 години затвор и глоба от близо два милиона евро. В края на 2016 г. бус на фирмата му е нает от Антон Марков от Видин. Няколко дни по-късно автомобилът е хванат също в Гърция с около 30 мигранти.

Маринов се срещна днес с омбудсмана Мая Манолова.

"По конкретния случай се свързах с главния прокурор г-н Цацаров и организираме работна среща през следващата седмица, защото случаите нарастват лавинообразно. Също така се чух с министър Захариева и вътрешния министър, в момента те са в Солун и поеха ангажимент, че ще се свържат с техните колеги", обясни Манолова.

"Помолили сме ги, решихме с министър Тоскас да се направи бързо работна група да се реши въпросът и да не страдат хората. Ако има нещо несправедливо, или най-малкото различно при нас и в съседна Гърция, да го изравним", заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Милен Маринов е категоричен, че трябва да се проведе сериозно разследване и да се установят истинските виновници.