Агенцията се позова на Фейсбук страницата на дипломатическата мисия. Ставало дума за автобус «от неопределена автобусна линия или линии в близост до хотел ""Плиска" в софийския квартал "Изток"».

Отправено било предупреждение към американските граждани да избягват района и да намират алтернативни маршрути за придвижване.

"Не коментираме текущи разследвания", заявиха от посолството на САЩ, помолени за повече информация.

В предупреждението не се уточнява, че заплахата е терористична. В същото време обаче Държавният департамент разпространи предупреждение за «потенциални рискове» към всички американски граждани, пътуващи в Европа. То е свързано с атентатите в Брюксел, в които бяха ранени и американци.

Засилено е полицейското присъствие в района на хотел "Плиска", съобщи във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова:

"Главният секретар на МВР ме увери, че към момента няма данни за заплаха на сигурността на гражданите на София. МВР проверява всички сигнали от граждани. Разпореждането към шофьорите на градския транспорт е да са с повишено внимание."

Няма констатирана конкретна заплаха за живота и сигурността на гражданите, заяви по БНР главният секретар на МВР Георги Костов.

Той каза това по повод предупреждението на американското посолство за района на хотел „Плиска“. Полицията е проверила сигнал за същия район и не е установила заплаха, увери Костов. Той каза:

"Действително има постъпили множество сигнали, касаещи потенциални заплахи. Хубавото е, че въпреки повишеното количество на тези сигнали, в МВР няма констатирана конкретна заплаха към което и да е място, което да застрашава живота, здравето и сигурността на гражданите“.

Преди ден в София бе проведено мащабно учение за действия в кризисна ситуация. В него взеха участие десетки служители на МВР, Министерството на отбраната, лекари от Спешна помощ и доброволци.


АНКЕТА: Има ли опасност от терористични актове в България?