Здравната каса снижи изискванията си за работа с болниците за раждане. Това стана ясно след проведена среща на фонда с председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Най-вероятно това ще позволи договор по тази клинична пътека да получи и болницата в Карлово.

Промените засягат указанията за прилагане на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2018 г. в частта "Болнична помощ". В него се казва, че когато лечебното заведение притежава ІІ ниво на компетентност, но не може да осигури трима анестезиолози на пълен работен ден, договор за раждане може да се сключи, ако има поне един такъв, а останалите са на половин работен ден.на касата в Пловдив да сключи договор за работа и с болницата в Карлово.

Случаят нашумя през последните дни заради отказа на фонда да сключи договор с лечебното заведение заради липсата на достатъчно анестезиолози на пълен работен в него.

Проблемът с АГ-отделението на МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово е решен в негова полза, съобщиха и от пресцентъра на общината. Според кмета д-р Емил Кабаиванов проведени са няколко разговора на управителя на здравното заведение д-р Христо Пелев с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева.

По думите на кмета решението на РЗОК - Пловдив е отменено, подписано е и Споразумение между НЗОК и Българския лекарски съюз, с което се гарантира, че подобни проблеми в общинските болници ще бъдат решавани положително в тяхна полза.

Жители на населени места от община Карлово и съседни общини организираха протест вчера срещу решението на Регионалната здравна каса да спре изплащането на 12 клинични пътеки, част от които се ползват в родилното отделение. Мотивът на РЗОК беше, че отделението няма необходимия брой анестезиолози на цял работен ден.