Карлово, начело с управата на града, излезе на протест срещу опитите да бъде закрито Акушеро-гинекологичното отделение в общинската болница. Секторът не може да работи, тъй като Районната здравна каса в Пловдив не е сключила със здравното заведение договор за акушеро-гинекологичните пътеки. В двора на болницата, в 10:30 часа, започна протест срещу решението на Касата, предаде БНР.

"Близо 100 хиляди души ползват услугите на Карловската болница. В АГ отделението годишно се раждат между 350 и 500 деца. Ако то не съществува, ще бъде огромно неудобство да пътуваме над 50 км до друга болница", заявиха протестиращите.

"В момента заповедта на РЗОК-Пловдив, която преди около месец спря финансирането на 12 клинични пътеки за родилното отделение в Карлово заради проблеми с наличието на достатъчно анестезиолози, е спряна", обяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който се позова на вече оповестено решение на Пловдивския административен съд.

Той се обяви и за адекватна политика от страна на държавата, за да има финансова стабилност за общинските болници.

"За 780 общински болници държавата подпомага с 6 милиона годишно, което е нищожна сума. Годишно здравноосигурителните вноски на хората в община Карлово и прилежащите общини, които се обслужват тук, са около 12 млн. лв. Нищожна част от тях се връщат в общината", допълни Кабаиванов, който не бе единственият кмет на протеста. Към него се присъединиха и колегите му от Розино и Клисура.