Това каза Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит в Молебен за помирение на българския народ по повод размирния социален, политически и икономически период, в който се намира Майка България и нейните чеда в Родината и извън нейните предели, предаде БГНЕС.

Обществото ни преживява дълбока криза – криза на отношението ни към живота, към света, към ближния, добави той.

"Църквата акцентира върху истинското призвание на човека, сътворен по Божия образ и призван към богоуподобяване. Тя помни, че Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на своето вечно битие и затова ревностно отстоява човешкото достойнство и правото на всекиго на свободен и достоен живот. Църквата разбира справедливия социален протест и скърби, заедно с всяко от своите страдащи чеда. Нейната сила обаче е преди всичко в нейната молитва, в помненето на Божията правда, в усърдното изпросване от всеподателя Бога на мир и благоденствие на поверените й чеда в ежедневната проповед на евангелието, възвестило на света не социални учения, а съвършения закон на любовта", каза патриарх Неофит.
 
Потресени бяхме от трагичната участ на млад човек, който в отчаян опит за промяна загуби живота. Случващото се не може да не ни тревожи. Не можем да наблюдаваме безучастно, заяви патриархът по повод смъртта на самозапалилия се Пламен Горанов. Днес почина и друг самозапалил се мъж - 53-годишният Венцислав Василев от Раднево.

"И въпреки всички изпитания – да се стремим да бъдем миротворци, защото плодът на правдата се сее в мир от миротворци. Божият мир и радостта в Светия Дух да бъдат с всички нас. Амин" , завърши своята молитва патриарх Неофит.
 
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави първата си Света Литургия като патриарх на първопрестолната Софийска света митрополия по-рано сутринта.

Според богослови, църквата желае с литийното шествие и с днешния молебен да помогне за обединението на българския народ в тази трудна социална, икономическа и духовна криза, в която се намира страната ни.

В събота с литийно шествие чудотворната икона "Пресвета Богородица - Достойно есть" беше пренесена от патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски" до столичния митрополитски храм "Св. Неделя".
В храма "Св. Неделя" се проведе всенощното бдение, което предхожда днешната Света литургия.