Служителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в цялата страна излязоха на протест. Най-малко 1500 служители в София София, Бургас, Русе и Варна са го подкрепили, а организатор е Синдикатът на административните служители "Подкрепа". 

Още снимки от протеста вижте в галерията ни.

Исканията на протестиращите са да бъдат увеличени еднократно основните заплати на всички служители на НЗОК - сега те получават около минималната работна заплата, както и да бъдат осигурени минимум 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в Касата от 1 юли.

Снимка: БТА

"По изчисления на синдиката е необходимо бъдат осигурени средства в размер на 10 милиона лева и именно това настояваме да бъде заложено в Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г. Работещите в НЗОК са специалисти с висока квалификация, които следва да администрират и контролират бюджет от 6 милиарда лева. Няма как да приемем за справедлива оценка на техния труд заплащане от 1000 лв. или 1200 лв. бруто! Особено при настоящите нива на инфлация и общото поскъпване на издръжката на домакинствата", категорични са от КТ "Подкрепа". 

Ако не бъдат чути, заплашват със спиране на плащанията към договорните партньори на Касата - болници, аптеки, лични лекари и др.

Снимка: БТА

Паралелно се провежда още един национален протест - на хората с увреждания.

В София те се събират през сградата на Здравното министерство, в Бургас - пред Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Причината е, че настояват за по-бързо издаване на решенията на ТЕЛК и свеждане до минимум сроковете за обжалване пред НЕЛК. За достъп до методи, медикаменти и терапии, както и плануване на доставките на лекарствата според нуждата на пациентите. 

Исканията им са описани в отворено писмо-петиция, в което са включени още комплексна и обективна медицинска експертиза, като се вземат под внимание всички заболявания, които водят до инвалидизация. Хората с увреждания настояват и за изграждане на единна система за информация. 

Паралелно се провежда още един национален протест - на хората с увреждания. Те настояват за по-бързо издаване на решенията на ТЕЛК и свеждане до минимум сроковете за обжалване пред НЕЛК.

Снимка: Булфото

Междувременно стана ясно, че се предлага експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, които са изтекли в периода 13 март 2020 г. - 30 юни 2022 г., да останат валидни до края на годината. Условието е човекът с инвалидност да е подал заявление за преосвидетелстване до 15 юли. Предложението е на депутати от "Продължаваме промяната", начело с шефа на здравната комисия Антон Тонев. Срокът на експертните решения бе удължаван няколко пъти заради пандемията, като последното решение бе свидетелствата, изтекли до 31 март т.г., да важат до 30 юни.