Служители на Здравната каса на протест: Спират парите за болници, ако не бъдат чути

Настояват за 10 млн. лева в бюджета на НЗОК, плюс още щатни бройки за поемане на новите дейности в Касата от 1 юли. На протест излязоха и хората с увреждания.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Kои пари ще спирате.лентяи

Че парите да не са им бащиния ,че да имат претенции,вън боклуци .

Полицаите искат,актьорите искат ,и тези искат .Ей я си стойте на мързеливите задници и тези пари са ви много ,ама премного.Няма да стигаме накрая до момента ,в който всеки работещ в частните фирми да храни по 5държавни служители.Пазарна икономика .Който не го устройва заплатата да си търси другаде работа .Стига вече .Държавната хранилка трябва да е възможно най постна,за да не се изливат пари от пусто в празно .Преквалифицирайте се както направиха много хора.Частните фирми изпитват глад за кадри .Там ще си проличи колко струвате и всеки един колко заслужава.Айде спирайте се с тия притенции.

АмА кои сте Вие толкова важни, че да плаши те с неспазване на задълженията за които получавате заплати. Кои пари ще спирате. Това са парите на гражданите. Може да спират пари ако са от личните ви. Не знам кой ви подсрекава. И не ставайте смешни с изказвания че сте на минимални заплати. Веднага може да се провери. И на някой като не му харесва да напуска. Има достатъчно хора които ще дойдат на вашите места

Да протестират за въвеждане на електронно досие за българките граждани и въвеждане на електронна рецепта а. Ама всичко това съботират, защото ще лъснат като Д на месечината.

Да протестират за спиране "правото "за избор на екип.

Там е работата, че по време на извънредните мерки, които продължиха 2 години, служителите на НЗОК не получаваха ковид добавки, за разлика от останалите държавни и общински служби. Причината беше в ръководството на НЗОК, което е от хора, участващи в множество бордове на болници. Те получават основните си доходи от тези бордове, десетки хиляди лева на месец. Заплатите им са по 3-4 хиляди нето, но при 10 пъти повече от бордовете, им е все толкова. Причината за протестите е, че управителят на НЗОК обяви, че тази година заплатите на служителите няма да се вдигат. 2020-та пък се направи на скромен, и не пожела ковид добавки за служителите си. Т.е. лижеше задника на ГЕРБ, които го назначиха, а сега на новото управление, като обещава по-ниски разходи. Това се харесва на всеки един финансов министър, но не и на служителите. Когато управителят взима поне 50 000 на месец, 90% от бордове, на него не му пука за хората с по 1 000 лева. Той няма и акъл, за да се сети. Реално неговото участие в бордовете е крещящ конфликт на интереси. Задължително трябва всички от НС на НЗОК да бъдат изгонени и съдени. Те са основните виновници за източването на парите за здравеопазване.

Тези 50 000 за Салчев са най-вероятно силно занижена стойност, защото той е овъртолен в лай*та здравата. Няма да се учудя, ако взима поне милион на месец за всичките си безмозъчни изпълнения.

Нещо не разбрах. След като им са ниски заплатите, около минималната, в обявите за търсене на работници е пълно с двойни на тези заплати. Какъв е изводът. Или лъжат за заплатите или да, има обяви за работа за по-високи заплати, но се иска работа.

Тия наред ли са? Какви претенции имат,че и заплашват. Не съм съгласна да им се вдигат заплатите, да се увеличава бройката на чиновниците от ЗК, защото тези пари са от нашите здравни вноски. парите за лечение не стигат и ние трябва да доплащаме. За лечение на деца хората даряват. Събират се капачки. А тези нагли служителки ще искат още да ни доят. За това, че заплашват да спрат парите на болниците трябва веднага да бъдат уволнени. Ние им осигуряваме екстрите и заплатите, а те изнудват и искат още. Че и трибуна им дават.

Болниците за свършената работа не заслужават и лев, защото основно убиват хора. Аз не бих се загрижил за тях.

Съкратете ги.Много са.Не вършат никаква работа.Няма нужда от тях

А заплатите на медицинските специалисти са замразени докато мине лятото.... А как така тях веднага ги чухте? А парите са на народа и те нямат право да ги спират и пускат.....

Докато в България не се въведе справедлива ПРОГРЕСИВНА данъчно-осигурителна система. Която да обхваща всички доходи, като заплати, пенсии, дивиденти, наеми, бонуси... И чрез тази ПРОГРЕСИВНА СИСТЕМА в голяма степен да се компенсират несправедливо високите заплати/доходи/ на някокото седетки процента силно ПРИВИЛИГИРОВАНИ хора/т.н. ВЪРХУШКА, съставена от бивши ченге-комунисти, менте демократи, либерали, патеиоти .../. В България все ще има протести за заплати, пенсии, бонуси... Сега сме 21 век, а на българските политици, че и на световните и най-вече на менте социалистите от БСП. Вижданията им за света и обществото са остарели с над 200-300 години. И са ужасно древни от времето на: средта на 18 век Адам Смит; средта на 19 век Карл Маркс; началото на 19 век Джон Мейнард Кейнс. За тези 200-300 години, техниката, науката, медицината ... направиха огромен скок. А ОБЩЕСТВОТО, т.е. вижданията и управлението на държавите, икономиката... стои на нивото от преди Ренесанса. Държавите продължават да се управлява от „шепа“ алчни и слабообразовани ТИРАНИ(политици) и шепа техни сподвижници и лакеи, т.н. ВЪРХУШКА/КИ наричащи се незнайно защо „ЕЛИТ“ или „ВИП“/ Very Important Person = „много важен човек/. Които преди 400 години ги наричаха АИСТОКРАЦИЯ/БЛАГОРОДНИЦИ/, сега ги наричат политици/министри, депутати, кметове, висши чиновници.../. Преди 200 година в Париж ги обезглавяваха с Гелотина, преди 100 години в Русия ги разстрелваха ... Скоро пак ще има РЕВОЛЮЦИЯ, няма да им се размине на алчната и крадлива СВЕТОВНА ВЪРХУШКА, в която влиза и БЪЛГАРСКАТА ВЪРХУШКА.

Ама никой не иска да го реши.Докато заплатите на държавните служители не се обвържат ,заедно с пенсиите със степента на нарастване на средната работна заплата за страната,за всяка година,проблема няма да се реши.За всяка работна позиция трябва да има коефициент спрямо средната заплата за страната.Така всеки ще си знае каква трябва да му е заплатата още докато кандидатства за даденото работно место и по всяко време от трудовия му стаж. Коефициента може да е над Еденица,може и под Еденица в зависимост от сложността на решаваните задачи и квалификацията на отделния човек.Раздаването на пари на калпак под натиск на това или онова съсловие е абсолютна грешка.Днес ще искат едни ,а утре пък други .Сега в момента един учител,лекар,инженер ,полицай или какъвто и да е друг получава два пъти по ниска пенсия за същата длъжност ,ако се е пенсионирал преди 10години и ако се пенсионира сега,защото не му се актуализира пенсията спрямо средната заплата за страната,а спрямо измисленото швейцарско правило и някаква не винаги отговаряща на истината инфлация.

Получавам пенсия от Чехия. Плащат ми и здравни осигуровки. Изпратиха ми списък със 7 ЗДРАВНИ КАСИ - да си избера къде искам да правят вноските! Те така!

Въпроса е да не се източват и да се актуализират справедливо парите по пътеките, които о се дават.

Днес ходих в централата на НАП София да подам един документ. Явно съвпадна с обедната почивка на "трудещите се" се там. От трите им огромни сгради започнаха да излизат едни наконтени п..расчета със слънчеви очилца и едни изрусени ...... и си викам : ето къде отиват парите на работещите хора ( все по-малко на брой) в България. За издръжката на тази паплач!

Тия се ненаядоха ! Не пари, а межд разследване за умрелите от COVID 19 близо 37 000 българи - как са ги лекували, с какво, лекув@ни ли са били или са изб,ти?

Тея държавни чиновници искат да вземат пари без да работят. ПРи капитализма заплатата се увеличава само когато се увеличи и производителността на труда. Щом искат увеличение на заплатите - да покажат план за преструктуриране, да си съкратят бройките наполовина от 1500 на 750 и едва тогава ще получат увеличение. Иначе не.

Баце, след преструктурирането в КАТ гишетата са драстично намалени и вече има опашки до отвън. Миналото лято влязоха в новините, поради физическа невъзможност да извършат прехвърлянията на новите автомобили. Ревем, че са излишни, после ревем що са малко и не си вършат работата, накрая да не ревем пак, че все другите ни виновни?

'СПИРАТ ПАРИТЕ' ....сякаш това са техните пари! и искали "още щатпве" ..... ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ СА ГНУСНИ ПАРАЗИТИ НА ГЪРБА НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА!

НЗОК е една напълно излишна структура източваща парите за здраве. Да се премахне НЗОК и едно звено в МФ спокойно ще разпределя парите към болниците както беше преди.

Изглежда доста грозно да използваш болните хори и болниците като заплаха за да изкрънкаш още пари. Аз бих ги уволнил диспициплинарно за уронване на престижа на институцията. Ясно е , че заплатите са ниски, но не това е начина, по който да се искат увеличение.

Станете сервитьорки бе мачка ви да Ева! Калини смотани.

Парите не са техни,от нашите данаци са!

Що за човек трябва да си за да стоиш за 1000 лв бруто и още да не си напуснал, но пък да имаш воля и енергия да протестираш?!? Или не са САМО 1000 лв или и тази сума е висока предвид моженето на тези служители.

Имат и ДМС - доп. материални стимули, като ги събереш за годината и разделиш на 12, ще получиш реалната заплата нето.

Може да искат ама Слафчу не дава.. Пак гласувайте за Има Такива Нещастници !

Организирано от тиквата........

Да видим правилно ли съм разбрал пишещите тук! Трябва да направим частни здравни каси, защото щели да работят по-съвестно и по-качествено? Това като частните пенсионни фондове ли? Или като ЕРП-тата? Щом държавата плаща, държавата да контролира! Да не мислите, че ще дадат на частници здравните вноски, които Боцко така учтиво си ги вкара в бюджета, защото знаете ли какъв приход е това? Ама какво стана с пенсионните фондове, дойде време за плащане и те изхарчили парите и пак държавата да оправя.

Тези, с частните каси, са дежурните тролове на всякаквите финснсови дружества, дето искат да събират и ползват обществени пари и да не вършат нищо. Когато ефективно заработи плащането на втора пенсия, може да говорим за диверсификация на НЗОК. В момента това е сигурен път да останем изобщо без обществено здравеопазване. За справка - Румъния!

Заради здравната каса толкова фалшиви операции,прегледи и епикризи се издават,та свят да ти се завие.

Нещо пренасочваш вината. Фалшивите медицински дейности се изписват, защото НЗОК има право да прави само формална документална проверка. Това дали тази процедура е необходима за пациента може да бъде проверявано само от медицинския надзор, който е в ресора на МЗ. И познай колко работа върши... Спомни си само какви са ги вършили в Пирогов, по времето на Балтов (макар и в интерес на пациентите). Ако на НЗОК се дадат права да проверява контрагентите си, подобно на застрахователните компании в САЩ и Великобритания и да налага санкции, както и да може да търси защита от съда за надписани медицински процедури, разходите ще падната поне с 1/5. А основния проблем на здравеопазването в България е липсата на организация за превантивна медицина, както и хроничното недофинансиране - тук един пациент плаща 3-5 пъти по-малко за здраве, отколкото в развитите държави, а общомедицинското му състояние е значително по-лошо. Достатъчно е да видиш денталната статистика в България и в Дания, за да ти се изправи косата.

добре знам какво беше при Балтов,а и тези преди него. Касата налага писането на фалшива документация,защото после болницата няма да получи и стотинка. Самата здравна каса е развъдник на измами и кражби.

Който иска ВИСОКА заплата, нека да отде да работи в ЧАСТНИЯ сектор. Да видят как се вадят пари... Може или дами да правят бизнес, или да работят за някого... Ако работят за някого, дали ще им увеличат заплатата, зависи в какво състояние е фирмата.... Всеки ще взима РАЗЛИЧНА запалта, според ИЗРАБОТЕНОТО... Щото в момента в държавните фирми увеличават заплатата, според ВЪЗРАСТТА, а не според ТРУДА..

Увеличават заплатата спрямо Кодекса на труда, където е казано, че се доплаща процент клас в зависимост от стажа по специалността. Ако не ти харесва, обърни се към дупетата, когото си изпратил в НС, да промени кодекса. Само първо се разбери със синдикатите, защото именно те провалиха всички предишни опити за нормативна промяна в тези текстове.

Кои синдикати . Нали подкрепаджии организират протеста .

прекрасни и мили хора, твърдяха, че нямат договор с мен, и затова не могат да ми възстановят 90-те лева за направен ПОЛОЖИТЕЛЕН ПЦР тест, защото трябвало първо Джи-Пи-то да направи преглед, мда ;)

Тия смешници да се благодарят, че изобщо имат работа. Около 30 процента са наитина с експерти с много висока квалификация, но другите са някакви чиновници-мижетурки, които 15 минути не могат да си стартират компютъра и 10 минути не могат да си отворят програмата. С тази цифровизация и електронизация съвсем ще трябва да им се съкрати бройката, а те искат още. Да не говорим, че в качеството си на монополисти по места колят и бесят и изпълняват поръчки кой кога и къде да проверят.

По повод на изказването за високото ниво на специалистите в Нзок: - имам две приятелки работещи в структурите Едната отиде да учи здравен мениджмънт във Варна, защото още преди завършването знаеше, че има място за нея в ЗК във Варна ( баща и беше собственик на строителна фирма,работеща за мутрите на Златни пясъци Втората действително е умна и завърши престижна специалност. Дълго не можа да си намери работа по специалността в нашия град, докато не използва връзки при новия шеф на касата и се уреди. Там всеки е човек на някого. Проверките се правят само след предупреждения, при открити нарушения се мълчи, иначе излиташ...

Не е само в НЗОК, а навсякъде! Точно това е големият проблем в последните 10г - върнаха се времената на "мой човек", които ни провалиха в годините, преди 1989-та. Защото зад всеки присвоен лев се крият по 10 пропиляни. Зад всеки назначен некадърник се крият по двама кадърни, които да вършат работата, въпреки него и по още двама, които заминават, защото не са си намерили работа от такива "парашутисти". И точно за това хората поискаха промяна.

А като спрат парите за болници ще ни ки върнат ли по сметките или ще си ги разпределят помежду си?

И колкото и да не харесвам този синдикат (заради конкретен техен представител, които само мисли как да осребри поста си), не може да не се признае, че служители с 1000-1200лв брутна заплата, които обработват паричен подок от 4-5 милиарда лева, са много слабо звено, което поставя под заплаха функционирането на здравната система. Същото обаче може да се каже и за санитарките по болници, назначени на минимална или за сестрите, получаващи по 1000лв.

Те самите се оплитат колко изкарвали - веднъж 1200, веднъж минимална. Абе как така в тази държава всички са на минимална, а средната е над 1600? Нямаме чак толкова депутати да компенсират. 1200 може да е някой току що постъпил. 2000 е по-близо до истината - иначе да са сменили отдавна или са пълни некадърници.

ДЪЛГИ ГОДИНИ СЕ ПИТАХ ЩО ЗА ЧОВЕК Е РОМА АХМЕД ИСМАИЛОВ АХМЕДОВ ( ПРЕКРЪСТИЛ СЕ НА АХМЕД ДЕМИР ДОГАН) ...... И ГО РАЗБРАХ КОГАТО ГЛЕДАХ ВИДЕО ОТ РОСЕНЕЦ , КЪДЕТО ТОЙ ГЛЕДАШЕ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ОТ ХРАСТИТЕ .... ОЧИТЕ МУ БЯХА НА ЗЪЛ МАНИАКАЛЕН ПЛЪХ :) ....

Модератора, разкарайте този бот?

Хайде стига. Я си представете какво ще се случи ако служителите от Козлодуй заплашат да спрат тока защото искат по високи заплати! Има дейности които са в пряка връзка с националната сигурност. И здравеопазването е точно там. Прокуратурата трябва да се самосезира и да има осъдителни присъди.

Тия чиновници на държавна хранилка в здравната каса получавали по 13 000 (тринайсет хилядарки) бонуси към заплатите им. https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/49869?comment=new&page=2 Ръководителят на НЗОК Нели Нешева си е раздала сочен бонус от над 30 000 лв. за миналата година, разкриха депутати от Синята коалиция и поискаха данни от ресорния министър Стефан Константинов за възнагражденията в Здравната каса. https://fakti.bg/life/31197-shefkata-na-nzok-s-30-bona-bonus-obnovena

Ъ-ъ-ъ-ъ... Таковата, Нели Нешева беше шеф там 2010г. И така ос#а пейзажа, че трима шефове на НЗОК, след нея, само от ГЕРБ не можаха да оправят кашата. Накрая се стигна до делегираните бюджети, което е огромен порок. Да не забравяме и приноса (по онова време) на постната пица, който опоска резерва на касата и наследника му Горанов, който се направи на ударен и не превеждаше нужното от бюджета. Това, обаче КАКВО ОБЩО ИМА СЪС СЕГАШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ!?

Ще заплашват, ще шантажират и накрая наистина ще спрат парите на болниците. Знаете ли защо? Защото са монополисти! Ако се бяха създали няколко здравни каси и то частни, никой не може да си налага насила волята на другите и да му извива ръцете! Диверсификация! Като при доставките с горива (нефт и газ), така и в здравеопазването, банките, магазините, не трябва да се допуска зависимост от едно място! Нужна е ди-вер-си-фи-ка-ция!!! С Русия не знам дали го разбрахме, сега и парите за здраве ли трябва да ни спрат, за да го разберем???

Живея в Белгия о функциите на здравната каса се изпълняват в голямата си част от частни фондове, които са строго регулирани от държавата. Останалата работа по проверки и контрол, действително се изпълнява от държавна организация

НЗОК е излишна! Тази функция магат да я изпълняват частни здравноосигурителни дружества, а за контрола си има действащ орган - Комисията по финансов надзор (КФН).

Някакви чиновници - хрантутници си позволяват да плашат със спиране на средства, които не са техни и те паразитират на тази сметка. Що за безобразна наглост!?!?!?

Да се закрие паразита НЗОК и да се премине към здравно застраховане.Тогава всичко ще е наред. В социалната и икономическата сфера приемаме неизгодни правила което облагодетелства олигарси.

НЗОК ще си изчезне и сама за няколко години, ако се разреши на частни здравноосигурителни фондове да работят, а работниците да имат право на избор. Аз лично няма да плащам в общия кюп, където разни етноси да ми ползват парите!

Нака НЗОК да се конкурира с частни осигурителни дружества, пък да видим колко врме ще изкара?

За да стане това, ще трябва да се промени Конституцията на РБ, Закона за здравето и Здравноосигурителния кодекс. Защото в момента НЗОК, макар и да плаща за "етносите", но го прави по отделно перо, като после си иска парите за това от МЗ. Ако си мислиш, че политиците ще рискуват вота на най-послушната и дисциплинирана прослойка избиратели, само за да могат хора, като тебе, да живеят по-добре, лъжеш се!

На 6 млн население : 2 + млн пенсионери 1 млн държавни служители 1.5 млн деца, цигани и мутри 1.5 млн храни всичките по горе А Киро май щеше да намалява държавните нищоправци.

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ СА ЛЕКАРИ, КАТО ИСКАТ НАПУСКАТ ТОПЛИТЕ МЕСТЕНЦА В КАСАТА И ИЗЛИЗАТ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР.

Цяла България трябва да излезе на протест, пълна блокада до като изгоним харвардските некадърници.

Лошото е, че отново някой готованец ще "яхне" недоволството на хората :) И пак някой ще стигне властта, и пак ще сме на същото място както сега. Трябва друга тактика. Тази явно не върши работа.

Правителство от Япония например. Работи съвестно и не краде.

За мен правилната тактика е само една, народен съд.

Ние ли, дето гръмнахме Ботев и предадохме Левски.

Парите не са техни, как ще ги спрат???

Административен тероризъм! Нали имаше една крава с 10 000лв заплата дето се беше писала от здравната каса и министра я прикри, че много работела ...

Тия пари да не са техни, че да ги "спират".

Все още главен прокурор ли си? Нещо да се самосезираш, че се отправят заплахи срещу националната сигурност?! Заплахата да се спрат парите към болниците е точно това! Гешеееввв !!!

Айде стига с тоя нео комунизъм държавата да хрантути безполезни и никому ненужни кадри. Ако не с сте разбрали, комунизмът точно затова е фалирал три пъти до 1989-та При капитализма фондове от 6-7 милиарда евро се управляват и се менажират от 2-3 ма човека В България бюджетът на здравната каса е 3 милиарда евро. 5-6 души са достатъчни да менажират и да разпределят парите. Всички тея 1500 на хранилка трябва да бъдат съкратени.

Да видим как ще успееш с двама-трима души да обслужваш всички българи във всички градове? Да приемаш заявление да издаваш протоколи са безплатни лекарства и така нататък и така нататък и така нататък. Всъщност ти въобще знаеш ли какво върши здравната каса?

И какво предлагаш, да дойде поредния частник и да краде държавата ли, не мерси

и ЗО и пенсионнните осигуровки да са на лични партиди :) И да имам пълен контрол върху тях :) Да видим тогава колко бързо ще се намалят търтеиите по държавните службички и как за всяка стотинка ще има отчетност.

демек администрация да си в тая държава..

Хайде да поставим границите. Протест е напълно законно мероприятие. Но със заплахата да спрат пари към болниците, служителите вече влиазат в графата "САБОТАЖ" !!! А за това май се предвиждат и осъдителни присъди.

Я да видим сега. Служителите на здравната каса обявяват стачка. Няма кой да обработи всичките тези документи и съответно да отпусне парите към болниците. Това саботаж ли е?

Нямат право на ефективна стачка. То е като има пожар ама точно в този час пожарникарите стачкуват ефективно.

goose

ужас, шефовете искат да бачкаме за трима ... Добре, че сме петима :)

Да протестират пред зайчарника или при Слафчу ! 12 години мълчаха като застреляни сега изведнъж всякакви боклуци се сетиха да протестират ! Айде изберете си пак простата мутра да замрази всички заплати . Това заслужават !