Случаят с починалото 3-годишно момченце в София говори много зле за подготовката на лекарите, които са били замесени в него. Мисля, че грешките са лични. Това заяви пред bTV бившият министър на здравеопазването и един от най-добрите коремни хирурзи у нас проф. Радослав Гайдарски.

Той бе категоричен, че ако медиците, преглеждали детето, са били в достатъчна добра кондиция и квалификация, "щяха да видят, че е нещо сериозно".

По думите на проф. Гайдарски, случилото се говори за "слаба квалификация на приемащите лекари и едно определено отношение към дадения случай".

"България е една от страните с лесен достъп на пациентите до болница и има свободно придвижване на пациентите в страната към болничните заведения, за разлика от Запад, където понякога трябва да се чака с дни и седмици за прием", отбеляза бившият здравен министър, според когото е неразбираемо как едно легло е било запазено за друг пациент на 15 ноември и е отказан прием на момченцето, което впоследствие е починало.

"Трябва да се каже, че и у нашето общество отсъства реципрочно уважение към лекарите, което създава едно негативистично отношение на самите лекари към пациентите вече и се създава пропаст между тях. Това трябва да спре", смята проф. Гайдарски, според когото има създадено недоверие между лекаря и пациента.

Бившият здравен министър бе категоричен, че ще има наказани по случая след края на назначената от Кирил Ананиев проверка. Резултатите от нея се очакват в сряда.