Причината за смъртта на 3-годишното дете, чиито родители търсиха помощ в три столични болници, остава неясна. Проверката, която започна министерството, продължава.

Снощи Националната референтна лаборатория е установила наличие на риновирус у момченцето. От лабораторията обаче не твърдят, че той е причината за фаталния край.

Според родителите детето им е имало остра вирусна инфекция. Впоследствие и сепсис.

Почерненото семейство разказа за преживяното пред bTV. Помолиха лицата им да останат скрити и екипът на телевизията уважи желанието им.

Лутане в системата в опит да спасят детето си

Първо отишли в столичната педиатрия, където казват, че в продължение на два часа не им обърнали внимание.

"Те ни казаха: Излезте, изчакайте, това не е приемен кабинет. Това е спешен кабинет. Излезте, изчакайте. И в един момент, аз виждам, че детето е в тежко състояние", разказват родителите.

След това отиват в болница "Лозенец", където ги върнали за домашно лечение.

"Отиваме в правителствена болница, нали там има професионалисти, те ни пращат вкъщи, че детето имало афти. Нито му направиха някакви изследвания, нито нищо", продължават своя разказ родителите.

Детето обаче се влошило и се върнали в педиатрията. Там чакали близо 2 часа за хоспитализация. От лечебното заведение не приели детето, тъй като нямали свободни легла.

През това време, според родителите, момченцето е колабирало, тръгнали към "Пирогов".

"В приемния кабинет, на кушетката пред тях, моето дете умираше! Те това много добре го видяха. "Нямаме свободно легло". Спешното легло в болницата било резервирано за някакъв човек, за 15 (ноември), който трябвало да дойде. Неколкократно ни помолиха да си тръгнем, защото детето не е в тежко състояние, можело да се придвижва", разказват родители.

Почти два часа продължават молбите към дежурната лекарка.

"През сълзи я молех, само да видят какво му е на детето и да го вкарат някъде да видят какво му е", разказва разплаканата майка.

"След като всичко приключи, въпросната лекарка излезе от вътре и ни каза: "Господине, съжалявам много. Вие бяхте прав. Аз не бях права да упорствам толкова за това легло. Това е една престъпна небрежност от страна на тая жена и една безмилостна жестокост. Това е. Нашето момченце си отиде, заради нея, заради нейното его".

"Просто това забавяне доведе до смъртта на моето дете. Не знам как спи тази жена, след като направи това нещо, с нашия принц. Не може ти от една вирусна инфекция да починеш, ние в кой век живеем, това са глупости. Това е безмилостна жестокост, престъпление", смятат почернените родители.

"Тя не беше тежка вирусна инфекция. И ние в тези часове, където е тръгнало отравянето на кръвта, просто загубихме още 2 часа в увещания, в които моето детенце можеше да бъде спасено", допълват семейството.

Те вярват, че шанс за детето им е имало.

"Въпросът е, че нас от 9 до 1 не ни приеха в нито една болница, отидохме в 1 при тия хора и загубихме още 2 часа в административни спорове", казва бащата на починалото дете.

И днес лекарката отказа коментар, отбелязват от bTV.

"Няма думи да опишем как се чувстваме, ние сме едни черупки, нашето детенце го няма, за нас животът няма да е същият", споделя бащата.

"Цялата тази бюрокрация, безхаберие, арогантност. Нечовешко отношение. И в крайна сметка моето дете си отиде на 3 години. Заради забавен прием, не заради последвалите процедури".

"Искам да има наказани, искам да няма други такива случаи, нищо няма да върне моето дете, искам да има правда, защото това беше 3-годишен ангел", категорична е майката.

"Те ни убиха и нас", заключава бащата.

Позицията на педиатрията остава непроменена: Няма забавяне на лечението, посочват от телевизията.

Как се оправдаха досега в две от болниците

От "Пирогов" вече заявиха, че детето е постъпило при тях в изключително тежко общо състояние. Медиците в Института за спешна помощ положили усилия, но детето издъхнало.

"Детето се е наложило да изчака, но то не е било тежко. През това време приемахме, търсехме възможност да настаним друго тежко дете и в два часа това дете е прието в сравнително задоволително състояние. Но много бързо за два часа настъпва тежко влошаване на състоянието му", каза пред bTV Димитър Калайков вчера, зам.-директор на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". Според него категорично не е имало забавяне при тях.

Дали има забавяне в лечението ще стане ясно от назначените експертизи от министерство. Очаква се първите резултати да излязат в сряда. По разпореждане на министър Кирил Ананиев се извършват проверки в трите болници: "Проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов".