Не коксаки, а риновирус е изолиран от починалото 3-годишно дете в Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" след изпратени проби от „Пирогов”. Това съобщи пред TrafficNews проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Момченцето е починало вчера в спешната болница, след като е било водено от родителите в още две болници - Университетската "Лозенец" и Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". Според родителите именно забавянето за прием в болница се е оказало фатално за техния син. В писмо до медиите те твърдят, че детето им е имало остра вирусна инфекция, а след това е развило сепсис. Здравният министър Кирил Ананиев вече разпореди проверка и в трите лечебни заведения. Тя ще бъде направена от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

По думите на проф. Кантарджиев обаче много рядко риновирус може да причини толкова тежко състояние, което да доведе до смърт. И засега не се знае дали точно той е убил детето или причината е друга.

„Може да е имало преплитане на червата, сърцето да е засегнато. Трябва да се види дали в белия дроб има някакъв микроб”, каза професорът. 

Той обясни, че риновируси от група С ни атакуват от септември, те предизвикват суха кашлица, която не отминава по 2-3 седмици. Заболяването може да протече и с висока температура. Обикновено това минава, но има случаи, в които точно риновирусът предизвиква изключително тежки инфекции, които протичат мълниеносно. В някои случаи може и да са смъртоносни.

Коксаки вирус е доказан у нас за последно през май 2019 г., като за това са нужни специални изследвания. Специфичното за него е, че на 500 деца, при едно може да предизвика възпаление на мозъка. Но при вирусите, който оцелее, се оправя без последствия, каквито например може да предизвика една бактериална инфекция, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му, размотаването на болното дете по болници също е допринесло за влошаването на състоянието му. В четвъртък родителите с болното 3-годишно момченце са минали през 4 лекарски кабинета. Първо го закарали в детската болница „Проф. Иван Митев” заради обрив. Там обаче отказали да го приемат, защото нямало свободни легла. След това родителите отишли в болница „Лозенец”, където го прегледали, но решили да не го хоспитализират, защото няма температура. Когато се прибират вкъщи обаче детето се влошило и родителите отново го закарали в детската болница. Там не успели да направят нищо и пак го пратили в „Пирогов”. Спешните медици положили усилия, но детето издъхнало.

"Детето се е наложило да изчака, но то не е било тежко. През това време приемахме, търсехме възможност да настаним друго тежко дете и в два часа това дете е прието в сравнително задоволително състояние. Но много бързо за два часа настъпва тежко влошаване на състоянието му", каза пред bTV Димитър Калайков, зам.-директор на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев".

Според него категорично не е имало забавяне при тях.