На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира. От диабет страдат 537 млн. души и хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 600 милиона души да бъдат засегнати. В България от това заболяване страдат половин милион българи. Около половината от тях не знаят, че имат захарен диабет.

След броени дни, на 14 ноември е Световния ден за борба с диабета. За рисковите фактори, усложненията и превенцията разговаряме с подполк. д-р Весела Михнева. Тя ръководи Метаболитното отделение в клиниката на ВМА. Завършва "Медицина" в Медицинския университет в София и "Военно обучение" в НВУ "Васил Левски" във Велико Търново. Член е на Балканския военномедицински комитет, на Европейската асоциация по изучаване на диабет (EASD) и Американската диабетна асоциация (ADA).

Снимка: д-р Весела Михнева, личен архив

Д-р Михнева, преди години се предпреждаваше за диабета като новата световна епидемия. Днес е факт и болните продължават да се увеличават. Какво не правим?

Да, наистина, диабета, заедно със сърдечно-съдовите заболявания са пандемия. Обездвижването, затлъстяването, нездравословният начин на живот, генетичните фактори, стресът играят ключова роля. На първо място двигателният режим и липсата на сериозна физическа активност, както и храненето с висока калорична храна водят до този проблем.

Диабетът се развива тихо, безсимптомно и заболеваемостта непрекъснато нараства. Вярно ли е , че при болшинството от хората се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.

Да, но е по-добре захарния диабет да се открие случайно(при профилактични изследвания), а не вече с напреднали симптоми(напреднала симптоматика). Затова съветваме хората да не пропускат профилактични прегледи, да си изследват кръвната захар и гликиран хемоглобин. Например, ако очен лекар открие влошено зрение или кардилог установи високо кръвно налягане и голяма обиколка на талията, те насочват пациентите към нас, ендокринолозите.

Симптомите на захарния диабет включват повишена жажда, често уриниране, силна отпадналност. Но не трябва да се стига до тях.

Червена лампичка трябва да светне при хора, които започнат да покачват повече килограми, ако имат в семейството си роднини с тип 2 захарен диабет или ако на профилактични изследвания кръвната им захар е над 6 ммол/л.

Голям проблем в България е детското затлъстяване. Това означава ли, че диабетът се подмладява?

Това за съжаление е абсолютен факт. През последните години много деца и подрастващи проявяват (развиват) симптомите на захарен диабет тип 2. Това се корени в промяна на храненето и начина на живот, понякога на цялата фамилия. По тази причина съветваме родителите да записват децата на спорт и да не подценяват дори малкото наддаване на тегло. Ако преди ЗД тип 2 се наблюдаваше при пациенти над 50-60 годишна възраст, то сега има деца на 10,12, 15 години с вече развит захарен диабет тип 2.

Децата обичат сладко, а и не само те. Хората, които ядат много сладко ли са с най-голям риск от диабет?

Погрешно е да се счита, че яденето на сладко отключва захарен диабет, но има косвена връзка. Ако хората прекаляват със сладкото, шоколада, сладкишите, това води до покачване на килограми и затлъстяване, което може отключи захарен диабет тип 2. Ако хората с фамилна обремененост се хранят правилно и спортуват е възможно изобщо да не отключат това заболяване.

От началото на разговора говорим за правилен начина на живот, който е превенция срещу диабета , а и срещу много други болести. Българите обаче сме нация, която не се храни много здравословно, а отделно консумираме много алкохол и пушим цигари. Алкохола, тютюнопушенето и риска от диабет - какво трябва да знаем?

Консумацията на чашка или две алкохол вечер не е безобидно, както се смята от много хора. Алкохола е доста калоричен, пълен е с т.нар. празни калории. Те водят до натрупване на килограми. Консумацията на алкохол води до затлъстяване на черния дроб и метаболизма се променя като цяло. За българина е нормално да пие всяка вечер или през вечер. Не го смята за вреден навик, а като начин да се отърве от стреса и напрежението. Дори ме питат дали с лекарството, което съм предписала, могат да продължат да приемат алкохол.

Препоръката е алкохолът да се избягва, това е най-добрият вариант. Ако не се спре напълно, то тогава нека е в минимални количества.

Така е и при цигарите. Пълният отказ е най-добрият вариант. Но при заклетите пушачи, които не могат да откажат цигарите, по-добрият вариант е да преминат на по-малко вредна бездимна алтернатива. Заради дима и горенето, цигарите съдържат много катрани и вредни вещества, затова съветваме пациентите да ги заменят с продукти без горене - като устройства за нагряване на тютюн и електронни цигари. Тук важно е и да няма редуване и двойно потребление на цигари и бездимни алтернативи, защото така не се елиминират катраните от цигарения дим, а това пък води до неблагоприятните последици и за сърдечно-съдовата система, и по отношение на метаболизма и до отключване на ракови и пулмологични заболявания.

Какви са усложненията, ако не се вземат адекватни мерки и при диабета, и при метаболитен синдром? Защо не трябва да ги подценяваме?

Ако не вземем мерки, диабета може да доведе до тежки усложнения - засягане на зрението и е възможна слепота, бъбречни увреди дори до степен на хемодиализа, а в някой случаи гангрена и ампутация на крайници. Отделно инфаркта и инсулта са по-чести , когато човек има захарен диабет.

От своя страна метаболитния синдром също не е за подценяване . За него говорят високо кръвно налягане, повишена обиколка на талията, повишен холестерол и триглицериди, завишена пикочна киселина. При метаболитния синдром може да се наблюдава известна наследственост, но най-често е резултат от неправилния начин на живот на пациента, което е довело до наднормено тегло и затлъстяване.

Нека да обобщим съветите и превантивните стъпки срещу диабета.

На първо място - промяна в стила и начина на хранене. Не препоръчваме гладуване и строги диети, а балансирано хранене ,равномерно през деня, с по-малко калории и корекция на вечерното хранене. За съжаление, при българина вечерното хранене се явява основното обилно хранене.Това е най-лошият вариант - дебелеем и спим лошо при късна и обилна вечеря.

На второ място - посещение при лекар, ако забележим натрупване на 5-10 кг над нормата.

На трето място -да се обърне внимание ако се появят често уриниране, силна жажда, отпадналност.

На четвърто място- профилактичните прегледи да се правят редовно.Те могат да стопират редица хронични заболявания.

И накрая - ако ние се събуждаме с чаша кафе, с какво да събудим метаболизма сутрин?

Категорично със закуска да започнем деня си, защото закуската стартира метаболизма. Сутрин се произвеждат най-много хормони, които регулират метаболизма. Затова само сутрин може да си позволим "диетичните си грешки". Едва след закуската нека дойде ред на кафето и ако толкова не може кафето да е без цигара, нека тя се замени с бездимна алтернатива.

Но сега е модерен т.нар. фастинг, да се храним в 8 - часов прозорец, останалите 16 часа да гладуваме.

Затова споменах, че гладуването не е препоръчително. Мастната клетка се презапасява двойно при период на активно гладуване. И после по-лесно се трупат килограми.

Затова най-добрият вариант е по-малко и по-често хапване през деня, избягване на висококалорични бързи въглехидрати, сладкиши, фаст фууд храни, както и избягване на газирани и енергийни напитки. Има хора, които през деня не се хранят, но изпиват по 2 л тонизиращи газирани напитки и се чудят защо пълнеят. Заменете ги с чай, а ако обичате фреш, също в малки количества го приемайте, защото от фруктозата в плодовете също се качват килограми. Пийте вода - по 2- 3 л вода на ден е моят съвет.