Вероятността за навлизане на потенциално замърсяване до 26 юни в румънската акватория на Черно море е минимална, показва актуализираната прогноза, изработена от експертите във Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров", съобщи БТА, като се позова на учебното заведение.

Актуализираната прогноза, направена от експертите на ВВМУ, е благоприятна. От учебното заведение посочват, че във вероятния район на замърсяването през следващите дни се очаква смяна на посоката на морските течения в повърхностния слой.

"Освен това река Дунав, поради интензивните валежи, повишава силно оттока си и влияе съществено върху движението на плаващи върху морската повърхност обекти в акваторията на своята делта. Направените симулации показват, че се образува своебразен "бариер", разположен по линията с начало - акваторията на делтата на р. Дунав и морето", информират още от ВВМУ.

Екип на военното училище, ръководен от капитан I ранг проф. Мирослав Цветков, от 8 юни 2023 г. започна извършването на анализи и изготвяне на прогнози за разпространение на вероятно замърсяване след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" в Украйна, съобщиха преди дни от училището.

Специалистите от морското училище анализират постъпващите данни от системите "Сантинел 1", "Сантинел 2" и морската услуга на програма "Коперник". Резултатите от анализите на морските течения в северозападната част на Черно море се изпращат в Министерството на околната среда и водите и до други ангажирани институции.

 

От 15 юни на сайта на Министерството на туризма има специална секция, в която може да се следи актуалната информация за чистотата и температурата на морската вода по българските плажове.