България и още 15 държави от ЕС са предложили помощ на Украйна по европейския механизъм за гражданска защита за справяне с последиците от разрушаването на стената на язовира "Каховка", съобщи Европейската комисия.

Останалите страни, откликнали на молбата на Киев към ЕС за съдействие, са Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Испания и Швеция. Всички тези държави са предоставили водни цистерни, помпи, лодки, спасително оборудване, генератори за ток.

ЕК допълва, че Украйна ще получи помощ от европейските стратегически запаси, които включват подвижни пречиствателни станции. Всяка от тези станции може да произвежда по 120 000 литра чиста вода на ден.

В подкрепа на хуманитарните дейности на място, ЕС събра допълнително половин милион евро за посрещане на непосредствените нужди, допълва ЕК. В съобщението се отбелязва, че от началото на годината Украйна е получила от ЕС 200 милиона евро хуманитарна помощ.

На 6 юни стана известно, че стената на големия язовир "Нова Каховка" в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена. Украйна обвинява Русия, че е взривила стената на язовира, което е причинило големи наводнения. Москва твърди, че украинските войски са обстрелвали съоръжението. След наводненията по поречието на река Днепър има опасения от хуманитарна и екологична катастрофа.

Седмица след разрушаването на водоема броят на жертвите продължава да нараства. Властите в контролираната от Украйна част на Херсонската област съобщиха за десет загинали и 20 ранени. 42 души все още се водят изчезнали.

На контролирания от Москва южен бряг на река Днепър броят на загиналите също се е увеличил от осем на 17, обяви руската страна. Тъй като обаче окупираните места са особено силно засегнати от наводненията, има опасения, че в действителност жертвите са много повече.