След високо напрежение на протеста на енергетици и миньори пред прозорците на властта и проведени преговори с премиера Николай Денков, бяха поети конкретни ангажименти от страна на управляващите.

Правителството и синдикатите ще подпишат до края на месеца споразумение за плавен енергиен преход, което ще гарантира работните места в мините и въглищните централи до 2038 г.

"Получихме конкретен ангажимент, че до 15 октомври ще бъде създадено държавно предприятие. То ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за Стара Загора, Перник и Кюстендил", обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, който заедно с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и представители на протестиращите, влезе да преговаря с премиера. 

Още снимки вижте тук >>> 

"Така дори и един миньор да остане без работа, ще може да бъде преназначен при същите условия на работа, от мините в това държавно предприятие", обясни Димитров. Това е единственият сигурен начин да гарантираме на миньорите, че няма да останат без работа във времето до 2038 г, добави той. По думите му това е изключително в центъра на споразумението и е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това.

Снимка: БТА

"Да има национално споразумение, в което да опишем по години какво и как се случва с мините в Маришкия басейн и в останалите мини в Перник, Кюстендил и в ТЕЦ-овете. Година по година както натоварване да има. И от тук нататък - с колко хора работим и как гарантира правителството оттук нататък натоварването на държавните ТЕЦ-ове, всъщност на най-големия държавен ТЕЦ натоварването на неговата мощност. Тоест за такива конкретни неща в това споразумение трябва да има ангажименти по години", каза още Пламен Димитров. 

Той подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта.

Синдикатите са поискали от правителството ТЕЦ-2 на комплекса "Марица" да се обяви за критична енергийна инфраструктура и да се натоварва, за да работи.

За ТЕЦ-Бобов дол синдикатите настояват да има допълнителни мерки, а мината там да не бъде затворена през 2026 г.

КНСБ и КТ "Подкрепа" също така искат партиите в парламента да станат гарант за изпълнението на споразумението, ако се стигне до неговото подписване.

"Имаме съгласие по почти всички точки в декларацията", обяви премиерът Денков

Снимка: БТА

"В хода на разговора установихме, че имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това как трябва да се реализират предложенията, които те правят, но това са по-скоро технически проблеми. Споразумението ще можем да подпишем до края на месец септември". Това каза премиерът Николай Денков след срещата с представители на КНСБ И КТ "Подкрепа".

Как протече протестът по-рано? 

Докато протестиращите чакаха резултата от преговорите се стигна до кратко напрежение, като полицията предотврати опит за нахлуване в сграда на МС. 

"Явно някой мисли, че може да се подиграва с миньори и енергетици. Вече час и половина няма отговор от преговарящата ни група. Явно са им взети телефоните. Някой от нашата група да излезе. Ние не сме кротки като тревата", заявиха по-рано протестиращите, цитирани от DarikNews.bg

"Тук сме, за да кажем категорично, че искаме ясно и сигурно енергийно бъдеще на България. Днес сме се събрали не за увеличение на заплати, не за работа, а за да спасим България. Защото без енергетика няма България", настоя Деян Дяков - председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2", цитиран от "24 часа". 

"Управляващите искат да заменят тази енергия със слънце и вятър. Какво ще правим зимата, откъде ще черпим този ток? Ще идва от борсата, където е много по-скъпа и пак ще бъде произвеждана от въглища, но от други държави. Пак ще станем вносител на електроенергия", посочи той.

Протестиращите на площад "Независимост" носеха плакати с надписи "Това не е преход, а погром за региона ни!", "Искаме сигурна работа! Искаме сигурно бъдеще!", "Погубвате България!", "Да запазим бъдещето, нашето природно богатство", докато скандираха "Оставка".

Подкрепа към протестиращите изразиха и депутати от ИТН, "Възраждане" и БСП.

Депутатът от "Има такъв народ" и председател на парламентарната група Тошко Йорданов, заедно със свои колеги, излязоха на площада при събралото се множество. Той каза на протестиращите, че "боклуците в сградата зад мен ви лъжат", визирайки Народното събрание.

Снимка: БТА

"Когато бяхме в коалиция с ПП-ДБ и БСП и дойде Планът за възстановяване, имаше среща, на която "Има такъв народ" изрази несъгласие с това, което предлагаха за Мариците. После Кирил и Асен написаха плановете такива, каквито са сега. На миналия протест Кирил Петков го видях с една каска, на която пишеше премиер. Предлагам да изяде една каска с въглища. Трябва да знаете, че никой не може да ви спре, ако сте толкова обединени. Истината е, че на никой вътре не му пука за вас, или поне на тези от "сглобката", каза пред протестиращите Тошко Йорданов.

Включи се и Искра Михайлова от "Възраждане": "Важно е, че сме обединени в нашата битка. Знаем, че ни се диктуват решения от ЕС и за съжаление имаме правителство, което се подчинява, и ни унищожават. Трябва да отстояваме позициите си. Не искаме ПВУ, който се занимава с унищожаването на българската енергетика. Tези териториални планове за справедлив преход, в които няма нито преход, нито план, не ги искаме. Искаме да работим. Оставка!"

Георги Гьоков от БСП пък поздрави синдикатите за това, което правят, защото по думите му някои от депутатите правели удар по въглищните ни централи.

Снимка: БТА