Пороят във Варна е нанесъл сериозни щети в града - отнесени са покриви на къщи, прекършени са дървета, а на места асфалтът е разбит от водата. 

По данни на областната управа общо около 40 къщи са останали без покриви в региона.

"20 къщи останаха без покриви на територията на община Аксаково, 12 къщи в Куманово и 8 в Климентово. И днес ще продължат да се описват щетите. Ще бъдат отпуснати еднократни помощи в размер на 325 лева. Само едно семейство е останало без жилище, но е осигурено място, където да пребивава. Така че към момента нямаме бедстващи хора", каза областният управител на Варна Стоян Пасев пред NOVA.

В околните села на Варна след пороя вчера вилня и торнадо. Там още има проблеми.

Торнадото е вдигнало покрива на една от пострадалите къщи в село Куманово, строшило го е на две и го е хвърлило на 50-ина метра от сградата. За щастие собствениците й не живеели там постоянно и затова не са пострадали от фунията, разказаха местните жители. По думите им ламарини и керемиди са били вдигнати от вихрушката и са се въртели във въздуха над домовете им.

"Към 3 и половина следобед (15.30 ч. б.р.) стана тъмно като нощ. Трая минута и половина. Чух тътен, после видях, че оранжерията ми я няма", казаха двама жители на селото пред bTV.

Те бяха категорични, че за своите съответно 63 и 70 години живот такова чудо не са виждали.

При бурята са засегнати и около 200 декара пшеница и около 100 декара слънчоглед.

"След всяко бедствие, има и криза. Създаде се кризисна ситуация. Но за да обяви областният управител криза, трябва да има бедствено положение на територията на поне две общини. Въпреки това общините могат да кандидатстват за помощи към Комисията за бедствия и аварии, ако има нанесени материални щети върху инфраструктурата или обществените сгради", добави областният управител на Варна Стоян Пасев.

Дъждът е причинил сериозни поражения върху инфраструктурата на българските железници.

"От огромното количество дъжд, което се изля вчера във Варна, проточният канал, минаващ под влаковите релси, не можа да побере цялата вода. Днес трябва да съберем щаба, за да се прецени как могат да се отточат дъждовните води. И може би трябва да се мисли за друг маршрут на канала", каза още областният управител на Варна Стоян Пасев.

По думите му калта, нанесена от валежите, вече е отстранена от влаковите релси и влаковете са пуснати частично да преминават.