След 8 дълги години на надежда, отчаяние и огромна мъка от загубата на дете, 47-годишната Надя Куртева и съпругът й Тодор чуха плача на новородената си дъщеричка Рая. 

Прекрасното момиченце изплака снощи в 22.04 часа в МБАЛ "Надежда" в ръцете на екипа от лекари д-р Генадиева, д-р Димова и д-р Лазаров.

Бебето е с идеални размери - тежи 3620 грама и е с ръст от 52 сантиметра. За да се роди Рая, помогнаха стотици добри хора, които дариха средства в специалния базар, организиран от фондация "Майки за донорство", за да бъде финансирана ин витро процедурата с донорска яйцеклетка.

Борбата на Надя и Тодор за рожба обаче започва още преди 8 години, когато младата жена забременява, но плодът няма сърдечна дейност и се налага аборт по медицински причини.

Надя и Тодор

Снимка: Facebook

Следва серия от три инсеминации, които също нямат положителен резултат. Лекарите съобщават на съпрузите, че единственият им шанс е ин витро процедура.

"След новите прегледи се установи, че вследствие на направения аборт се е получило срастване и инсеминациите са били безполезни. Започнахме да "събираме" известно време яйцеклетки, част от тях бяха замразени, по-късно при оплождането им ембрионите не успяха да се развият след третия ден. При тези резултати лекарката ни предложи да се включим в програмата за донорска яйцеклетка. Междувременно бяхме се решили на още един опит. След направената пункция се извадиха четири яйцеклетки, от които се оплодиха три и ми беше направен трансфер. На 14-ия ден отново нямаше положителен резултат", разказва Надя.

Младата жена не предполага, че следващата процедура ще донесе най-голямата й радост и най-голямата мъка. Надя забременява с близнаци, но още на първия месец губи едното бебе. Бременността е тежка. При едно от имунологичните изследвания бъдещата майка разбира, че някои показатели не са добре, но лекарите така и не я приемат в болница. В края на шестия месец бременната Надя получава контракции. Раждането е в ход. Новороденото й дете обаче не преживява нощта.

През 2017 г. поредната ин витро процедура е неуспешна. Отчаяни Надя и Тодор се обръщат за помощ към "Майки за донорство".

"С натрупана болка, но и вяра продължаваме да имаме една мечта. Мечтата да си имаме поне едно усмихнато, палаво и мъничко същество, което да запълва дома ни и да ни прави много щастливи, като едно семейство с детски смях", пише в писмото си до фондацията Надя.

Средствата за ин витро процедурата с донорска яйцеклетка са събрани, благодарение на стотиците добри хора, купили си по нещо от базара, организиран от "Майки за донорство" в социалните мрежи. Новата 2018 г. пък донася в дома на семейството най-добрата новина.

Снощи Надя и Тодор се запознаха със своята Рая, събрала вярата, надежда и любовта на толкова много хора.