След 11 години борба и 7 неуспешни опита ин витро, 42-годишната Валя рискува живота си, за да роди дъщеричката си Мария. Днес малкото голямо щастие за пловдивското семейство Тишеви пое първата си глътка въздух в АГ болница "Селена". 

Новороденото момиченце тежи 2450 грама и е с ръст от 47 сантиметра. Секциото е извършено в пловдивската клиника "Селена" от екипа на д-р Михаил Бачуров. За да се роди обаче Мария помогнаха стотици добри хора, които дариха средства в специалния базар, организиран от Фондация "Майки за донорство", за да бъде финансирана ин витро процедурата с донорска яйцеклетка.

Борбата на Валентина и Румен Тишеви обаче започва преди повече от 10 години. За съжаление Валя е диагностицирана с ендометриоза, заради което бременност по естествен път е невъзможна.

След като така желаното бебе не се появяваше, започнахме прегледи и изследвания. Посетихме много лекари. Имах няколко стимулации и трансфери, завършили с отрицателен тест", разказва пловдивчанката.

През годините неуспешните опити стават 7. Тогава лекарите съобщават на Валя и Румен, че единственият шанс да имат свое дете е ин витро с донорска яйцеклетка. Отчаяни двамата се обръщат за помощ към Виктория и Мариела от Фондация "Майки за донорство". 

"Трудни години, изпълнени с безброй безсънни нощи, пътувания, финансови затруднения и отново изправяне за нови надежди. Сринати, изтощени, без средства, но с много обич, искаме да се борим до край", пишат в писмото си през 2017 г. семейство Тишеви.

Само за няколко месеца за необходимата процедура са събрани 6100 лева, а 2018 г. им носи най-голямото щастие - положителен тест за бременност. Препятствията по пътя на Валентина и Румен обаче не спират. Лекарите установяват, че бъдещата майка е с плацента превия тоталис - състояние, при което плацентата покрива изцяло родовия канал и е изключително рисково за живота, както на Валя, така и на нероденото й дете.

С напредването на бременността маточните стени изтъняват, а родовият канал започва да се разширява. Тогава може да настъпи разкъсване на кръвоносни съдове и остър кръвоизлив, който да бъде фатален.

Валя обаче е категорична - ще рискува. Така жената прекарва деветте месеца на легло. До днес. Секциото, извършено от екипа на д-р Бачуров продължава над 2 часа. Гинеколозите обаче успяват да се справят с трудната ситуация и Валя прегръща своето щастие. Мария.