Продължават споровете около провелия се миналата седмица в София Европейски младежки форум.

"Младите хора от Европа бяха поставени в ролята на слушатели и бяха изключени от големите дискусии", твърдят от сдружение Национален младежки форум.

От Организацията за достъпна среда за хора с увреден слух "Заслушай се" се оплакаха от липса на подходящи условия на конференцията за тях - недостатъчни жестови преводачи и липса на субтитри за слабочуващите хора

"Много е лесно да се каже, че има достъп, но въпросът е колко е пълноценен той. Когато искате да осигурите пълноценен достъп за определена целева група, добре е да се допитате до тях и да бъдат активно въвлечени", каза Александър Иванов от фондация "Заслушай се", представен от жестовия преводач Силвия Маринова по БНР.

Конференцията на международната младежката организиция в НДК остана конфликтна тема и в парламента, където отново бяха разменени реплики между БСП и ГЕРБ.

В декларация социалистът Явор Божанков определи за унизително България да бъде представена с безплатен алкохол и танцьорки пред младежите, дошли на конференцията в София.

"Младите хора питат това ли е начина да се харчат европейските средства. Нека този път управляващите платят за пиячката и танцьорките от партийната си субсидия, защото Европа отказва да го направи", заяви Божанков.

Галя Василева от ГЕРБ обаче защити провелия се форум, който по думите й е бил много успешен и заради това има похвали от цяла Европа за България.

"За първи път се пишат 11 цели и приоритети, които да бъдат за младите хора - в България и в цяла Европа. Но вас просто ви боли, че председателството е успешно", каза Василева.